Bi bil drugi referendum o neodvisnosti lahko uspešen? Foto: AP
Bi bil drugi referendum o neodvisnosti lahko uspešen? Foto: AP

Vrhovno sodišče Združenega kraljestva bo v torek začelo obravnavo, na kateri bo presojalo o tem, ali bo dovolilo referendum o odcepitvi brez vnaprejšnje odobritve britanske premierke Liz Truss in britanske vlade.

Škotska je prvi referendum o neodvisnosti, za katerega je imela odobritev britanske vlade, izvedla leta 2014. Na njem so volivci zavrnili neodvisnost – za odcepitev od Združenega kraljestva je glasovalo 45 odstotkov volivcev, proti jih je bilo 55.

A Škotska nacionalna stranka (SNP) je prepričana, da je treba izvesti novo glasovanje, saj so se v tem času okoliščine zaradi britanskega izstopa iz Evropske unije močno spremenile. Na referendumu o brexitu so Škoti namreč podprli obstanek v EU-ju, medtem ko se je država v celoti s tesno večino odločila za izstop.

Nicola Sturgeon je škotska premierka od leta 2014. Foto: Reuters
Nicola Sturgeon je škotska premierka od leta 2014. Foto: Reuters

Nicola Sturgeon je spomnila, da so tudi na lanskih parlamentarnih volitvah na Škotskem večino dobile stranke, ki podpirajo neodvisnost, kar jim po njenem mnenju daje mandat, da 19. oktobra 2023 izpeljejo nov referendum o neodvisnosti. "Prepričana sem, da bo referendum potekal na ta dan. Počakajmo, kako bo odločilo sodišče, a menim, da bo Škotska neodvisna," je dejala. Vprašanje na referendumu bi se glasilo: "Ali naj bo Škotska neodvisna država?"

"Nikoli ne bom obupala nad neodvisnostjo"

V primeru odločitve sodišča, da predlog za referendum ni v zakonodajni pristojnosti škotskega parlamenta, pa je napovedala, da bo SNP na splošnih volitvah v Združenem kraljestvu, ki bodo potekale leta 2024, govoril le o tem, da bi morala Škotska postati neodvisna, kar pomeni, da bodo takratne volitve de facto referendum. A po njenem mnenju je to res zadnja možnost.

"Te poteze ne odobravam, a če bo pot, da izvedemo zakonit in ustavni referendum, onemogočena, nam preostane le še ena možnost – da odločanje o neodvisnosti prestavimo na splošne volitve. Lahko se tudi odpovemo neodvisnosti, a želim biti jasna – nikoli, res nikoli ne bom obupala nad našo neodvisnostjo," je dejala.