Štetje glasov še ni končano, je pa SNP zmagal v treh ključnih okrožjih. Foto: EPA
Štetje glasov še ni končano, je pa SNP zmagal v treh ključnih okrožjih. Foto: EPA

Štetje glasov še ni končano, vendar projekcija BBC-ja kaže, da bo SNP osvojil 63 sedežev. Za absolutno večino v 129-članskem parlamentu bi jih potreboval 65.

Vodja stranke Nicola Sturgeon je priznala, da stranka morda ne bo osvojila absolutne večine. "Tega nikoli nisem jemala za samoumevno, ker je vedno šlo na tesno," je povedala po poročanju Reutersa.

Tudi če SNP ne osvoji absolutne večine, bodo lahko sklenili večinsko koalicijo s tretjeuvrščenimi Zelenimi, ki si prav tako želijo neodvisnosti.

Dozdajšnja premierka je ponovila obljubo, da izpeljejo referendum o neodvisnosti. "V običajni demokratični razpravi se stranke, ki na volitvah nekaj obljubijo in so izvoljene, izpolnijo te zaveze. Absurd je, da imamo na Škotskem druge stranke, ki so odločene blokirati stranko ali stranke, ki so dobile mandat," je dejala za BBC.

Zagovorniki obstanka v Združenem kraljestvu namreč trdijo, da brez absolutne večine SNP-ja vlada nima mandata za razpis referenduma.

Nacionalna stranka je sicer že štirikrat zapored prejela največ glasov na parlamentarnih volitvah, leta 2011 jim je tudi uspelo osvojiti absolutno večino.

Razpis referenduma bi sprožil spor z britansko vlado

Razpis referenduma bi zagotovo sprožil spor z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, ki je že napovedal, da bi njegov izid zavrnil, saj so Škoti leta 2014 podprli obstanke v Združenem kraljestvu.

Nicola Sturgeon. Foto: EPA
Nicola Sturgeon. Foto: EPA

Vendar se je škotska politika po pisanju Reutersa v zadnjih letih oddaljila od skupne britanske. Večina Škotov je nasprotovala brexitu, podpira vlado Nicole Sturgeon pri boju s pandemijo covida-19 in nasprotuje Johnsonovi vladi. Vse našteto naj bi povečalo podporo nacionalni stranki.

Izid referenduma o morebitnem koncu 314-letne unije z Anglijo in Walesom bi bil najverjetneje znova izjemno tesen. Škoti so leta 2013 obstanek v kraljestvu potrdili s 55 odstotki glasov.

V vsakem primeru pa referenduma ne bo pred koncem pandemije, obljublja premierka Sturgeon. SNP je nakazal, da bodo v primeru obsolutne večine referendum izvedli do konca leta 2023.