Foto: EPA
Foto: EPA

"Za številne Britance je to čudovit dan. Odcepitev od EU-ja je tistim, ki so to hoteli, povrnila občutek samostojnosti, pridobljene suverenosti, nadzor je znova v naših rokah ... Za druge pa je občutek odrešenja. Vojna brexita je trajala dolgih osem let, od trenutka, ko se je David Cameron na čelu konservativcev zavezal k izvedbi referenduma januarja 2013," je objavil Guardian v mnenju z naslovom Guardianov pogled na brexit: tragična državna napaka.

Medtem ko je britanski premier Boris Johnson dejal, da je "zdaj svoboda v naših rokah, in od nas je odvisno, da naredimo iz nje največ, kar se da stvari sprejemati drugače in boljše", pa je škotska ministrica Nicola Sturgeon tvitnila: "Škotska se bo v Evropo vrnila kmalu" in še "Pustite prižgano luč". Premierka, ki si prizadeva za neodvisnost Škotske, je ob tem objavila fotografijo, na kateri sta besedi Evropa in Škotska povezani s srcem in projicirani na poslopje Evropske komisije v Bruslju.

Čeprav prvih nekaj ur "britanske samostojnosti" o težavah in zamudah v carinskih postopkih pri vstopu na Otok ni poročil, so opozorila, da se bodo te pojavljale. Zapleti in zamude bodo zaradi številnih sprememb v postopkih in poslovanju predvsem za podjetja, saj po izstopu Združenega kraljestva iz evropskega enotnega trga in carinske unije EU-ja velja za tretjo državo.

Zaradi neustrezne dokumentacije težave prevoznikov

Prvi trajekt iz Združenega kraljestva na Irsko je prispel malo pred 7. uro po srednjeevropskem času. Na trajektu iz Holyheada v Walesu v Dublin je bilo po navedbah BBC okoli deset tovornjakov, vsi pa so prve postopke na mejah opravili brez zamud. Pozneje je trajektno podjetje Stena Line tvitnilo, da so morali zaradi neustreznih dokumentov šest tovornjakov s tega trajekta zavrniti in jim niso dovolili vstopa na Irsko.

Irska vlada je opozorila predvsem na spremembe pri dobavi blaga. Kot je za BBC dejal irski zunanji minister Simon Coveney, bo trgovina zagotovo motena zaradi veliko več nadzora, carinskih deklaracij in birokracije. Severna Irska sicer ostaja del evropskega notranjega trga, a med Združenim kraljestvom in Irsko je po novem carinska meja na Irskem morju.

Konec prehodnega obdobja

Otok je 31. januarja lani po 47 letih članstva uradno zapustil EU, a to ni prineslo bistvenih sprememb za ljudi in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva, saj je do četrtka veljalo prehodno obdobje. Od polnoči je Združeno kraljestvo za Unijo tretja država. Veljati je začel sporazum o trgovini in sodelovanju med EU-jem in Združenim kraljestvom, ki ureja njune prihodnje odnose in prinaša številne spremembe tako za državljane kot podjetja.

Sporazum o prihodnjih odnosih, ki obsega prosto trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma, bo do predvidoma 28. februarja v začasni uporabi. Za začasno uporabo so se odločili, ker ga ni bilo mogoče ratificirati po rednem postopku pred koncem lanskega leta.

Evropski parlament ga bo tako potrjeval na začetku leta, nato ga bodo morale države članice dokončno potrditi.

Združeno kraljestvo dokončno zapustilo EU