Avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer je za slabo delovanje notranje varnostne službe BVT, ki ni ustrezno ovrednotila podatkov s Slovaške, okrivil svojega predhodnika Herberta Kickla iz vrst skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ). V času njegovega ministrovanja je agencija
Avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer je za slabo delovanje notranje varnostne službe BVT, ki ni ustrezno ovrednotila podatkov s Slovaške, okrivil svojega predhodnika Herberta Kickla iz vrst skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ). V času njegovega ministrovanja je agencija "utrpela trajno škodo oziroma je bila uničena", je dejal Nehammer. Foto: EPA

Napad je z avtomatskim orožjem izvedel 20-letni Kujtim Fejzulai, avstrijski in makedonski državljan albanskega rodu, sicer privrženec Islamske države, ki je tudi prevzela odgovornost za napad. Policija je napadalca med akcijo ubila, po napadu pa je aretirala 14 ljudi.

Dunaj: Življenje se počasi vrača v ustaljene tirnice

Napadalec na Slovaškem želel kupiti strelivo

Napadalec je skušal letos poleti na Slovaškem kupiti strelivo, a mu to ni uspelo, ker ni imel orožnega lista. Slovaška obveščevalna služba je avstrijski urad za zaščito ustave in boj proti terorizmu BVT o tem obvestila.

Nehammer: Nekaj je šlo očitno narobe.

Nehammer je povedal, da morajo še preučiti, zakaj avstrijske varnostne službe te informacije niso ustrezno obravnavale. "Očitno je šlo v korakih, ki so sledili, nekaj narobe," je poudaril avstrijski notranji minister. Zavzel se je za vzpostavitev neodvisne komisije, ki bo to preiskala.

Nehammer je še dodal, da je Fejzulai odlično izzigraval program integracije v družbo, potem ko je bil zaradi skrajnega islamizma že obsojen.

Ubita dva Avstrijca, Nemka in moški iz Severne Makedonije

V napadu sta bila ubita dva tujca, in sicer 24-letna nemška študentka, ki je delala kot natakarica, in 21-letni moški iz Severne Makedonije. Poleg tega pa sta strelnim ranam podlegla še 39-letni Avstrijec in 44-letna Avstrijka. Več tujih državljanov pa je tudi med 23 ranjenimi, in sicer iz Nemčije, Slovaške, Luksemburga, Afganistana ter Bosne in Hercegovine. 13 jih ostaja v bolnišnici, trije na intenzivni negi. Ranjeni so stari od 21 do 43 let.

Özen in Recep Gultekin na sprejemu pri turškem veleposlaniku na Dunaju, ki jima je izrekel zahvalo za junaško ravnanje. Foto: Anadolu
Özen in Recep Gultekin na sprejemu pri turškem veleposlaniku na Dunaju, ki jima je izrekel zahvalo za junaško ravnanje. Foto: Anadolu

Zahvala turškima priseljencema za reševanje ranjenega policista

Medtem pa je turški veleposlanik na Dunaju izrekel zahvalo turškima priseljencema Mikailu Özenu in Recepu Gultekinu zaradi reševanja ranjenega policista. Osama Joda, delavec v verigi s hitro prehrano Mc’Donalds na Dunaju, je na usodni ponedeljek v restavracijo ravno dobavljal blago, ko je mimoidoči moški začel streljati. Na pomoč sta pristopila policista, a je napadalec – zdaj je znano, da je bil to 20-letni Kujtim Fejzulai, ki ga je policija že ubila – enega policista ranil.

Sorodna novica Slovenci z Dunaja: "Bil je zadnji dan pred omejitvijo gibanja. V mestu je bilo res veliko ljudi."

"Potegnil sem ga za betonsko klop in poskusil ustaviti krvavitev. Kri je bila povsod," se je spominjal 23-letni Joda, sicer palestinskega rodu, za časopis Kurier. Napadalec je že pobegnil, ko je na prizorišče prispela policijska okrepitev, Osama Joda pa je pomagal zvleči ranjenega policista v reševalno vozilo v bližini. Pri tem sta mu pomagala še Mikail Özen in Recep Gultekin, oba turških korenin.

"Takoj smo vedeli, kaj moramo narediti, ni bilo drugega, kot da pomagamo," je dejal 25-letni Őzen. "Avstrija je naš dom. Kadar koli bi pomagali." 21-letni Gultekin je pomagal tudi ranjeni ženski. "Prijatelj je stopil iz avtomobila in dvignil ranjeno gospo ter jo odnesel na varno. Ko se je vrnil, so se policisti že spopadli s teroristom." Turški veleposlanik na Dunaju Ozan Ceyhun je Özenu in Gultekinu izrekel zahvalo za pomoč.

Policija aretirala 14 ljudi

Avstrijska policija je izvedla vrsto hišnih preiskav in aretirala 14 ljudi. Dva mlajša moška so v torek aretirali tudi v sosednji Švici. Zaradi iskanja morebitnih napadalcev na begu so sosednje Nemčija, Italija, Češka in Slovaška uvedle poostren nadzor na meji z Avstrijo, tudi slovenska policija je okrepila delovanje na terenu.

Sorodna novica Slovenska policija okrepila delovanje na terenu; veleposlanica svetuje večjo previdnost

Razglašeno tridnevno žalovanje

Po vsej Avstriji je od torka razglašeno tridnevno žalovanje, ki bo trajalo do četrtka. Dunajski mestni senat se je danes dopoldne sestal na posebni seji, na kateri se je med drugim z minuto molka spomnil na ponedeljkove žrtve. Dunajski župan Michael Ludwig je izrazil sožalje svojcem ubitih in ranjenim v napadu. Kot je zatrdil, ne bodo dovolili, da bi jih to teroristično dejanje spravilo na kolena.

Izrazi sožalja in solidarnosti prihajajo na Dunaj z vsega sveta že od ponedeljka zvečer, danes med drugim iz Španije, Nizozemske in Belgije. Žrtev terorističnih napadov tako na Dunaju kot v Nici se je spomnil tudi papež Frančišek.

Po terorističnem napadu na Dunaju 14 hišnih preiskav, prijeli 18 ljudi