Delavci preučujejo severno steno katedrale, ki ji po požaru grozi zrušenje. Foto: EPA
Delavci preučujejo severno steno katedrale, ki ji po požaru grozi zrušenje. Foto: EPA

Macron je v Elizejski palači pripravil slovesnost za okoli 300 ljudi, ki so sodelovali v prizadevanjih za rešitev ene največjih francoskih znamenitosti. "Država in ves svet sta nas gledala in bili ste vzorni. Bili ste odličen primer tega, kar bi morali biti," je francoski predsednik dejal 250 gasilcem iz Pariza in pariške regije, policistom in predstavnikom Rdečega križa ter civilne zaščite.

Predsednik Macron je sprejel gasilce, policiste, predstavnike Rdečega križa in civilne zaščite, ki so se bojevali s požarom. Foto: EPA
Predsednik Macron je sprejel gasilce, policiste, predstavnike Rdečega križa in civilne zaščite, ki so se bojevali s požarom. Foto: EPA
Kaj se lahko naučimo iz požara v cerkvi Notre-Dame v Parizu

Macron je že v ponedeljek v nagovoru državljanov pohvalil gasilce in jih označil za junake. "Sinoči smo v Parizu videli, da se lahko mobiliziramo, poenotimo za zmago. V svoji zgodovini smo gradili mesta, pristanišča, cerkve (...) vsakič smo jih obnovili," je poudaril in sodržavljane pozval k ukrepanju.

"Katedralo bomo obnovili, da bo še lepša. Želim, da bi to storili v petih letih," je povedal v televizijskem nagovoru. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da so ti načrti nekoliko preveč ambiciozni. V požaru je zgorelo celotno ostrešje gotske cerkve, uničen je tudi 93-metrski stolpič, na nekaterih delih se je porušil obokan strop.

Rektor predlaga nadomestno leseno katedralo

Sorodna novica Notre-Dame: Umetnine in relikvije na varnem, po Franciji zadoneli zvonovi

Za čas do konca obnove bi lahko pred Notre-Dame postavili začasno leseno katedralo, pa je danes predlagal rektor katedrale Patrick Chauvet, ki je za novičarski kanal C-News povedal, da se je pariška županja Anne Hidalgo strinjala, da bi mestne oblasti lahko posodile del trga pred notredamsko katedralo za postavitev začasnega objekta.

Francoski minister za kulturo Franck Riester je potrdil, da so govorili o možnosti postavitve začasnega objekta, vendar odločitev še ni bila sprejeta. Po njegovih besedah bi bila začasna katedrala "prostor sprejema, prostor, kjer bodo verniki lahko molili". Izrazil je tudi upanje, da bo notredamsko katedralo mogoče znova obiskati, še preden bo končana obnova.