Angela Merkel in Emmanuel Macron utrjujeta sodelovanje med Berlinom in Parizom. Foto: Reuters
Angela Merkel in Emmanuel Macron utrjujeta sodelovanje med Berlinom in Parizom. Foto: Reuters

Podpis pogodbe poteka na dan, ko sta pred 56 leti Konrad Adenauer in Charles de Gaulle podpisala elizejsko pogodbo, simbol sprave med tema dvema državama. Pogodba predvideva predvsem poglobljeno sodelovanje pri obrambni in zunanji politiki.

Simboličen dan podpisa
Izjemno veliko simbolike je danes zajete v podpisu prijateljske pogodbe med Nemčijo in Francijo, manj konkretnih in oprijemljivih reči. Leta 1963 sta elizejsko pogodbo podpisala de Gaull in Adenauerjem, istega leta je Francija dala veto na vstop Velike Britanije v Evropsko unijo. 56 let pozneje Velika Britanija odhaja sama. V času tektonskih premikov v Evropski uniji je današnji podpis pogodbe predvsem znak, da se Nemčija in Francija zavedata odgovornosti o tem, da narekujeta tempo v Uniji, le da je Nemčija veliko bolj previdna pri poglabljanju na gospodarskem področju.

Konkretno državi s pogodbo poglabljata sodelovanje v obmejnih regijah ‒ skupni javni prevoz, vrtce, številne projekte. Današnji dogodek v Aachnu pa kljub težavam obeh voditeljev doma kaže zavezanost evropskemu projektu, predvsem kot upor nacionalističnim težnjam držav, kot so Poljska, Madžarska, tudi Italija.

Nemčija in Francija obnovili pogodbo o prijateljstvu