Pred Filipom VI. so prisegli štirje podpredsedniki in 18 ministrov nove vlade, ki ji bo predsedoval vodja socialistov Pedro Sanchez.

Nova španska vlada premierja Pedra Sancheza na ponedeljkovi prisegi pri kralju Filipu VI. v madridski palači Zarzuela. Foto: Reuters
Nova španska vlada premierja Pedra Sancheza na ponedeljkovi prisegi pri kralju Filipu VI. v madridski palači Zarzuela. Foto: Reuters

Sanchez je svojo novo vlado predstavil v nedeljo. V njej je 22 ministrstev, kar je pet več, kot jih je imela dozdajšnja vlada. Enajst jih vodijo ženske, enajst pa moški.

Prisegla nova španska vlada, Puigdemont v Strasbourgu

Veliko je novih obrazov, nekaj pa tudi starih znancev. Dozdajšnje položaje so med drugim ohranili prva podpredsednica Carmen Calvo, notranji minister Fernando Grande-Marlaska in finančna ministrica Maria Jesus Montero. Nova španska zunanja ministrica je strokovnjakinja za mednarodno trgovino Arancha Gonzalez.

Podemos prevzema pet resorjev
Skrajno leva stranka Unidas Podemos prevzema vodenje petih resorjev, njen vodja Pablo Iglesias je kot podpredsednik pristojen za socialne pravice. To je prva koalicijska vlada v Španiji po padcu Francove diktature leta 1975. Prihodnje zakonodajno obdobje bo po Sanchezovih besedah obdobje socialnega, teritorialnega in medgeneracijskega dialoga.

Sanchezova vlada brez absolutne večine
Španski parlament je Sancheza za premierja potrdil pretekli torek po skoraj enoletni politični krizi v državi. Vlada nima absolutne večine 176 glasov v 350-članskem parlamentu, saj jo je podprlo 167 poslancev, medtem ko jih je bilo proti 165. Izvolitev Sanchezove vlade so z vzdržanimi glasovi omogočili poslanci katalonske stranke ERC (13 poslancev), ki zagovarja neodvisnost Katalonije od Španije. Premier je v zameno obljubil dialog s katalonskimi oblastmi o katalonski krizi.

Puigdemont in Comin na zasedanje v Strasbourgu

Toni Comin in Carles Puigdemont s fotografijo Oriola Junquerasa na zasedanju v Strasbourgu. Foto: EPA
Toni Comin in Carles Puigdemont s fotografijo Oriola Junquerasa na zasedanju v Strasbourgu. Foto: EPA

Medtem pa sta evroposlanca iz Katalonije, nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont in nekdanji katalonski minister Antoni Comin, v ponedeljek prispela na svoje prvo zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Tretji izvoljeni katalonski poslanec, nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, pa ne sme v parlament. Junqueras v Španiji prestaja 13-letno zaporno kazen zaradi svoje vloge v poskusu katalonske odcepitve od Španije leta 2017. Španska volilna komisija mu je 3. januarja odvzela poslanski mandat. Špansko vrhovno sodišče pa je nedavno sporočilo, da ga kljub odločitvi Sodišča EU, da mu pripada poslanska imuniteta, ne priznava kot evropskega poslanca.

Za Puigdemonta in Comina je tokratno plenarno zasedanje prvo, čeprav sta bila izvoljena že na evropskih volitvah maja lani. Ker sta se po poskusu odcepitve Katalonije od Španije zatekla v Belgijo, namreč nista mogla prevzeti svojih mandatov. Sodišče EU je decembra lani odločilo, da jima pripada imuniteta evropskega poslanca in da lahko prevzameta mandat. "Nismo vsi tukaj," je ob prihodu v Strasbourg novinarjem dejal Puigdemont. Poudaril je, da bi bil v Strasbourgu tudi Junqueras, če bi bila "EU celota pravic in svoboščin".