Sanchez po glasovanju zapušča španski parlament. Foto: EPA
Sanchez po glasovanju zapušča španski parlament. Foto: EPA

Sanchez je v prvem krogu glasovanja potreboval absolutno večino v 350-članskem parlamentu oziroma 176 glasov. Zmanjkalo mu je deset glasov, saj je zanj glasovalo 166 poslancev, 165 jih je bilo proti, 18 pa se jih je vzdržalo. En poslanec je zaradi bolezni manjkal.

Izid glasovanja je bil pričakovan, saj socialisti skupaj z Unidas Podemos in baskovskimi nacionalisti (PNV) nimajo dovolj glasov za absolutno večino.

Sorodna novica Katalonci kljub odstavitvi Torre obljubljajo podporo Sanchezu

V drugem krogu glasovanja, ki bo predvidoma v torek, pa Sanchez potrebuje zgolj navadno večino. To bo dobil, če se bo vseh 13 poslancev Katalonske republikanske levice (ERC) vzdržalo glasovanja, kar so sklenili v četrtek.

V primeru imenovanja 47-letnega Sancheza bo Španija po skoraj letu dni politične krize vendarle dobila vlado. Socialisti in Unidas Podemos bi imeli skupaj 155 poslancev. To bi bila prva koalicijska vlada v Španiji po padcu Francove diktature leta 1975.

Sanchez obljublja dialog s Katalonijo

Sanchez med drugim obljublja dvig najnižjih plač in zvišanje davkov za najbogatejše ter velika podjetja. Odpravil naj bi tudi del sporne delovne reforme iz leta 2012, ki je med drugim olajšala odpuščanje. Glede Katalonije je poudaril pomembnost dialoga in poudaril, da je treba razumeti frustracije obeh polov, tako tistih za kot tistih proti katalonski neodvisnosti.