Dosedanja generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je bila s 517 glasovi podpore v drugem krogu izvoljena za novo predsednico stranke. Na tem mestu bo po 18 letih nasledila kanclerko Angelo Merkel. Foto: Reuters
Dosedanja generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je bila s 517 glasovi podpore v drugem krogu izvoljena za novo predsednico stranke. Na tem mestu bo po 18 letih nasledila kanclerko Angelo Merkel. Foto: Reuters
V drugi krog glasovanja sta se uvrstila Annegret Kramp-Karrenbauer in Friedrich Merz. Foto: Reuters
Angela Merkel
Angela Merkel se po 18 letih poslavlja z vrha CDU-ja, nemško vlado pa bo vodila do konca mandata. Foto: Reuters
Angela Merkel in Annegret Kramp-Karrenbauer
Trije kandidati za voditelja stranke predstavljajo dve struji. Medtem ko bi Kramp-Karrenbauerjeva nadaljevala bolj sredinsko usmeritev CDU-ja, se njena moška tekmeca zavzemata za bolj gospodarsko liberalne vrednote in vrnitev v bolj desno politiko. Poleg njih se sicer za kandidaturo poteguje še več drugih manj vidnih članov stranke. Foto: Reuters
Annegret Kramp Karrenbauer nova vodja CDU-ja
CDU bo vodila Annegret Kramp-Karrenbauer
Merklova opozorila na prihodnje izzive

Dozdajšnja generalna sekretarka CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer je postala osma vodja stranke v njeni 70-letni zgodovini in druga ženska na čelu krščanskih demokratov.

Neuradna kandidatka Angele Merkel je v drugem krogu glasovanja prejela 517 glasov podpore od 999 glasov, njen nasprotnik, po pisanju BBC-ja milijonar in odvetnik, Friedrich Merz pa 482. Ta je sicer že v prvem krogu zaostajal za svojo tekmico, ki je prejela 450 glasov, on pa 392. Tretji kandidat v prvem krogu je bil minister za zdravje Jens Spahn, ki je dobil 157 glasov.

Angela Merkel, ki sicer ni neposredno podprla nobenega kandidata, posredno pa je pohvalila uspeh A. Kramp-Karrenbauer, ko je stranka lani na deželnih volitvah v Posarju osvojila 40 odstotkov glasov pod tedanjo ministrsko predsednico Kramp-Karrenbauerjevo, bo položaj kanclerke vodila še naprej. Ni pa izključeno, da bo nova kanclerka postala tudi Annegret Kramp-Karrenbauer.

Kdo je Annegret Kramp-Karrenbauer?
Dolgoletna zaveznica nemške kanclerke Angele Merkel, ki jo številni zaradi težko izgovorljivega imena in priimka kličejo kar A. K. K., je bila od leta 2011 do 2018 prva ministrska predsednica Posarja, februarja letos pa je na predlog kanclerke prevzela slabše plačan položaj generalne sekretarke CDU-ja, položaj, ki ga je pred vodenjem CDU-ja vodila tudi Merklova sama.

A. K. K. živi z možem in tremi otroki v svojem rojstnem mestu Püttlingen. Politologinja se je CDU-ju pridružila z 18 leti in prvič sedla v klopi deželnega parlamenta leta 1999. Zaradi zvestobe kanclerki in podobnih stališč so jo poimenovali tudi "mini Merklova", a je očitke zavrnila, češ da moškega nikoli ne bi primerjali na tak način in da imata s kanclerko tudi različna stališča, kar je poudarjala tudi v zadnjih tednih. Politično predstavlja bolj levo krilo stranke, predvsem glede socialne politike, sicer pa zagovarja tradicionalne, konservativne vrednote.

Kot velik uspeh si lahko Posarka šteje tudi, da je leta 2017 na deželnih volitvah zaustavila dvig podpore socialdemokratov (SPD), potem ko so ti za svojega vodilnega kandidata na parlamentarnih volitvah imenovali Martina Schulza. Takrat ji je uspelo za CDU v Posarju zagotoviti nepričakovanih 40 odstotkov podpore, poroča nemški tednik Die Zeit.

Slovo Angele Merkel
Angela Merkel se je po 18 letih na kongresu CDU-ja v Hamburgu poslovila z vodstvenega položaja v stranki. V poslovilnem govoru se je spomnila na svoje dosežke, nato pa poudarila prihodnje izzive stranke. Pri tem je pozvala k poenotenju krščanskih demokratov, da bi se tako lahko skupaj združili in vodili. "Stranka ni eden, stranka smo mi vsi," je dejala. Osrednjo temo njenega govora nakazuje tudi geslo kongresa "Poenotiti in skupaj voditi".

Kanclerka je spomnila, da je stranka v 70 letih sodobne Nemčije kar 50 let postavljala predsednika vlade, kar po njenem mnenju ni razlog za ponos, ampak morajo biti v stranki ponižni. To jim je po njenih besedah uspelo, saj so oblikovali politiko na krščanskih vrednotah in hkrati razumeli, kaj se dogaja okoli njih ter bili pripravljeni sprejemati dobre kompromise. "Razumeli smo, da konservativno ne pomeni konzerviranja, ampak da ohranimo to, kar nas krepi, in spremenimo to, kar nas ovira," je še dodala.

Poudarila je krščansko-demokratske vrednote
Ob tem je navedla nekaj uspehov stranke v svojih štirih vladah, tako je ponosna na uvedbo pozitivne ničle, s katero se uspešno bojujejo proti zadolženosti Nemčije ter obvladovanje t. i. migracijske krize, ki je resno zamajala nemško politiko. Opozorila je še na prihodnje izzive, med drugim varnostne razmere in vlogo multilateralizma v svetu.

Izrazila je željo, da bo stranka tudi v najtežjih urah vztrajala pri krščansko-demokratskih vrednotah in služila državljanom Nemčije. "Prihodnost bo od nas zahtevala vse, kar zmoremo," je dodala. Ob koncu govora je zagotovila, da kljub opustitvi predsedovanja CDU-ju ostaja zavezana stranki. Pojasnila je, da je položaje vedno skušala opravljati z dostojanstvom in da jih je želela z dostojanstvom tudi zapustiti.

V dar dobila Naganovo taktirko
Ob koncu govora je kanclerka požela bučen aplavz s stoječimi ovacijami, ki je trajal skoraj deset minut. Stranka se ji je poklonila s posebnim videoposnetkom in okvirjeno taktirko japonskega dirigenta Kenta Nagana, s katero je dirigiral Deveto simfonijo skladatelja Ludwiga van Beethovna pred letom dni v Hamburgu ob robu vrha skupine G20. Kanclerka je znana po svoji ljubezni do opere in klasične glasbe, kot utemeljitev darila pa je ministrski predsednik Hessna Volker Bouffier pojasnil, da je vodenje CDU-ja podobno dirigiranju.

Veliko zanimanje medijev
Kongresa se udeležuje več kot 1.500 gostov, med njimi sta iz Slovenije tudi evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) in veleposlanik v Nemčiji Franc But, akreditiranih pa je več kot 2.000 predstavnikov medijev. Že regionalna soočenja kandidatov si je v živo ogledalo rekordnih 14.000 ljudi, prek spleta pa so našteli več kot 420.000 gledalcev.

Annegret Kramp Karrenbauer nova vodja CDU-ja
CDU bo vodila Annegret Kramp-Karrenbauer
Merklova opozorila na prihodnje izzive