Iz Pekinga so ta teden sporočili, da skuša
Iz Pekinga so ta teden sporočili, da skuša "nekaj madžarskih politikov" pritegniti pozornost in ovirati sodelovanje med Kitajsko in Madžarsko. Foto: EPA

Okoli 10.000 ljudi se je sprehodilo skozi mesto v znak nasprotovanja projektu, ki naj bi bil dokončan leta 2024. Izražali so tudi bojazen, da bi s kampusom Peking povečal svoj vpliv na Madžarskem in v Evropski uniji (EU).

"Ne strinjam se s krepitvijo fevdalnih odnosov naše države do Kitajske," je na protestu v madžarski prestolnici dejal 22-letni študent Patrik, ki svojega polnega imena ni hotel navesti.

Opozicijski politiki in ekonomisti so kritični do visokih stroškov projekta ter opozarjajo na pomanjkanje preglednosti. Projektu nasprotuje tudi župan Budimpešte. Foto: Rok Omahen
Opozicijski politiki in ekonomisti so kritični do visokih stroškov projekta ter opozarjajo na pomanjkanje preglednosti. Projektu nasprotuje tudi župan Budimpešte. Foto: Rok Omahen

Dejal je, da je treba sredstva uporabiti "za izboljšanje lastnih univerz, namesto da bi zgradili kitajsko univerzo."

Minister zavrača "politično histerijo"

Madžarska vlada je z univerzo Fudan s sedežem v Šanghaju aprila podpisala sporazum o gradnji kampusa v Budimpešti. Vlada trdi, da je Fudan svetovno znana ustanova, kampus pa bi "študentom omogočil, da se učijo pri najboljših".

Plačilo stroškov v višini 1,5 milijarde evrov je prevzela Madžarska. Večino naj bi glede na nekatere navedbe pokrila s kitajskim posojilom v višini 1,3 milijarde evrov.

Minister za inovacije in tehnologijo Tamas Schanda je po poročanju tiskovne agencije MTI dejal, da je sobotni protest nepotreben in da zavrača "politično histerijo", ki je po njegovi oceni nastala na podlagi neutemeljenih tračev in poročanja medijev.

Protestniki: "Fidesz prodaja prihodnost študentov"

Opozicijski politiki in ekonomisti so kritični do visokih stroškov projekta ter opozarjajo na pomanjkanje preglednosti. Načrtom nasprotuje tudi župan Budimpešte.

"Fidesz stanovanja madžarskih študentov in njihovo prihodnost prodaja na debelo, samo da lahko v državo pripelje elitno univerzo kitajske diktature," so na Facebooku sporočili organizatorji sobotnega protesta.

Iz Pekinga so ta teden sporočili, da skuša "nekaj madžarskih politikov" pritegniti pozornost in ovirati sodelovanje med Kitajsko in Madžarsko.

Orban se spopada z opozicijo

Orban se je povezal s Kitajsko in Rusijo, medtem ko je nasprotoval zahodnim državam in omejil neodvisnost znanosti, sodstva in medijev. Z enotno opozicijo se premier pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo leta 2022, spopada prvič po prevzemu oblasti leta 2010.

V Budimpešti v znak nasprotovanja prihodu kitajske univerze preimenovali ulice

Mestne oblasti madžarske prestolnice Budimpešta so v znak nasprotovanja prihodu elitne kitajske univerze v mesto v okolici predvidenega kraja gradnje preimenovali ulice, s katerimi opozarjajo na kršenje človekovih pravic na Kitajskem.

V okolici kraja, kjer naj bi stala podružnica šanghajske univerze Fudan, so v sredo odkrili štiri nove table z imeni ulic. Med drugim so jih poimenovali Ulica svobodnega Hongkonga, Ulica ujgurskih mučenikov in Ulica dalajlame.

Anketa: 66 odstotkov vprašanih proti kitajski univerzi

Glede na zadnjo anketo gradnji univerze, ki je pod vplivom kitajske komunistične partije, nasprotujejo tudi prebivalci Madžarske, in sicer je proti prihodu univerze 66 odstotkov vprašanih. Vlada medtem trdi, da bo prestižna univerza več tisoč madžarskim, kitajskim in drugim mednarodnim študentom omogočila pridobitev diplome, ki je cenjena.

"Še vedno upamo, da projekta ne bo, če bo, pa se bodo morali sprijazniti s temi imeni," je povedal župan Budimpešte Gergely Karacsony, ki prihaja iz vrst madžarske opozicije. "Tu ne želimo elitne in zasebne univerze Fudan na stroške madžarskih davkoplačevalcev," je dodal.

Predstavnik madžarske vlade za stike z javnostjo je preimenovanje označil za šalo in provokacijo. Župan madžarske prestolnice je v preteklosti že večkrat izrazil nasprotovanje "kitajskemu kupovanju vpliva" na Madžarskem. Orbana je pozval, naj spoštuje obljubo, da prestolnice ne bo silil v projekte, ki jih ne želi.