Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nova KBM je v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Posel naj bi bi končan v drugem četrtletju prihodnjega leta, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Z nakupom Nove KBM bi v Sloveniji nastala največja bančna skupina, večja od NLB-ja. Skupina OTP bi namreč imela z združitvijo Nove KBM in SKB-banke po lanski bilančni vsoti dobrih 29 odstotkov trga. OTP je upravljanje SKB-banke, ki jo je kupila od francoske Societe Generale, ki se je umikala iz regije, prevzela na začetku preteklega leta, zanjo je odštela 323 milijonov evrov.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri banki OTP, Nova KBM obvladuje 20,5 odstotka trga v Sloveniji in je druga največja banka v državi. Posel naj bi bil končan v drugem četrtletju prihodnjega leta, potem ko bo OTP pridobil vsa dovoljenja pristojnih regulatorjev, so dodali po pisanju STA-ja.

Apollo je NKBM kupil za 250 milijonov, prodal za milijardo

Pod okriljem OTP-ja je tudi Abanka. Foto: BoBo
Pod okriljem OTP-ja je tudi Abanka. Foto: BoBo

Sklad Apollo je Novo KBM skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) kupil sredi leta 2016 za 250 milijonov evrov. Apollo oz. v njegovem imenu Nova KBM pa je sredi leta 2019 Abanko kupila za 444 milijonov evrov. Zanjo se je takrat potegoval tudi madžarski OTP.

Nova KBM in Abanka sta iz kroga bank, ki jih je država zaradi hudih težav v gospodarski in finančni krizi nacionalizirala konec leta 2013 oz. leta 2014. Evropski komisiji se je Slovenija v zameno za odobreno državno pomoč zavezala, da ju bo privatizirala, v primeru Abanke in še ene banke v težavah, Banke Celje, pa tudi, da ju bo pred tem združila.

Lanski čisti dobiček dobrih 200 mio. evrov

Nova KBM je leto 2020 končala s čistim dobičkom v višini 208,9 milijona evrov. Čisti dobiček skupine, ki jo ob banki sestavljata odvisni družbi Summit Leasing Slovenija in Anepremičnine, je dosegel 210,8 milijona evrov. Bilančna vsota banke je znašala 9,17 milijarde evrov, skupine pa 9,18 milijarde evrov.

Za nakup Nove KBM naj bi se po neuradnih informacijah Financ potegovala Erste Group, ki je v Sloveniji navzoča z banko Sparkasse. Ta se je potegovala za nakup NLB-ja v času prve privatizacije, bila pa naj bi tudi med interesenti za nakup Abanke. V zadnjih dneh se je po navedbah časnika omenjala tudi belgijska banka KBC, ki je bila nekaj časa solastnica NLB-ja.

Madžarske namere

Kot vse kaže, se napovedi večinskega lastnika madžarske banke OTP Sándorja Csányija uresničujejo, je poročala novinarka Radia Slovenija Urška Jereb. Že konec leta 2019, ko je OTP kupil banko SKB, je namreč napovedal, da se namerava na slovenskem bančnem trgu še krepiti in da je njegov cilj od 25 do 30 odstokov slovenskega bančnega trga.

Sorodna novica Madžarska banka OTB bi lahko za NKBM odštela milijardo evrov

Z nakupom Nove KBM bo Csányijev cilj glede tržnega deleža pri nas uresničen. Še več, v tem primeru bo OTP postal največja bančna skupina v državi, celo večja od Nove Ljubljanske banke, tako po tržnem deležu kot po bilančni vsoti.

Koliko naj bi znašala kupnina, za zdaj ni prodrlo v javnost. Agencija Reuters je pred časom pisala, da naj bi kupec za NKBM odštel okoli milijardo evrov. Spomnimo, Apollo in EBRD sta pred šestimi leti NKBM od države kupila za četrtino tega zneska. S tem, da sta pozneje mariborski banki z nakupom pripojila tudi Abanko. Večinski lastnik banke OTP Csány je po oceni revije Forbes težek okoli 1,3 milijarde evrov, poleg bank pa ima v svojem lastništvu tudi številna podjetja, ki se ukvarjajo s predelovanjem hrane in gradbeništvom. V Ljubljani bo tako predvidoma že prihodnje začel graditi sodobni potniški center – Emoniko. To naj bi bila temeljita prenova osrednje avtobusne in železniške postaje, je še poročal Radio Slovenija.

Madžarska banka OTP postaja največja banka na slovenskem trgu