Grški premier Micotakis predstavil ministre

Kot veleva tradicija v Grčiji, kjer država in Cerkev nista ločeni, je dozdajšnji vodja opozicije v predsedniški palači prisegel na Svetem pismu. Prisegel je pred predsednikom države Prokopisom Pavlopulosom, pri tem pa so ga spremljali žena in njuni trije otroci.

51-letnik je nato od dozdajšnjega premierja Aleksisa Ciprasa prevzel posle in predstavil člane svojega kabineta. Nova vlada bo zaprisegla v torek, ko bo tudi njena prva seja. Ustanovno zasedanje parlamenta bo predvidoma 17. julija. Glasovanje o zaupnici v parlamentu vlado čaka 21. julija.

Micotakis je v predsedniški palači prisegel na mesto premierja. Foto: Reuters
Micotakis je v predsedniški palači prisegel na mesto premierja. Foto: Reuters

Novi finančni minister bo 45-letni ekonomist in inženir Kristos Staikuras, ki je bil že med letoma 2012 in 2015 namestnik finančnega ministra. Kot član takratne koalicijske vlade, ki so jo sestavljali konservativci in socialisti, je izvajal ostre varčevalne ukrepe, ki so jih od Grčije zahtevali tuji upniki, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vodenje grške diplomacije bo prevzel 59-letni Nikos Dendiaz, ki velja za proevropskega konservativca z ministrskimi izkušnjami, med drugim na področju pravosodja in obrambe.

Na oblast v Grčiji se tako vrača tradicionalna stranka in ena najmočnejših političnih družin v državi, predvsem privrženci Sirize pa govorijo o tem, da se vrača esteblišment, ki je sodeloval pri potiskanju države v krizo, je za Radio Slovenija poročal dopisnik Boštjan Anžin.

Novi demokraciji ni treba sklepati koalicije

Nova demokracija je na nedeljskih predčasnih volitvah osvojila skoraj 40 odstotkov glasov in bo imela 158 poslanskih sedežev v 300-članskem parlamentu, saj v grškem volilnem sistemu zmagovalka volitev dobi še dodatnih 50 sedežev. Tako Micotakisu za vodenje vlade ne bo treba skleniti koalicijskega dogovora. "To je zmaga za Evropo in ne samo za Grčijo," je pokomentiral izide dan po zmagi.

Spremljali so ga žena Mareva Grabowski in otroci Dafni, Sofia in Konstantinos. Foto: Reuters
Spremljali so ga žena Mareva Grabowski in otroci Dafni, Sofia in Konstantinos. Foto: Reuters

Levičarska stranka Siriza dozdajšnjega premierja Ciprasa je prejela 31,5 odstotka glasov, imela pa bo 86 poslanskih mandatov. Cipras je že v nedeljo priznal poraz in napovedal, da bodo "ostali dejavni v vrstah opozicije".

V parlament še Kinal, komunisti in Varufakisova MeRa25

Triodstotni volilni prag so presegle še štiri druge stranke. Tretja najmočnejša je socialistična stranka Gibanje za spremembo (Kinal) z 22 poslanci, četrto mesto pa so osvojili komunisti (KKE) s 15 sedeži v parlamentu. Nacionalistična stranka Grška rešitev bo imela deset poslancev, nova stranka MeRa25 (del mednarodnega gibanja DiEM 25, ki sta ga ustanovila nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis in hrvaški filozof Srećko Horvat) pa devet. V parlament se ni uspelo prebiti skrajno desni Zlati zori, ki je imela do zdaj 18 poslancev.

Micotakis je v nedeljo napovedal, da bodo takoj zavihali rokave. Tako se poslanci ne bodo odpravili na parlamentarne počitnice, kot se običajno, ampak se bodo lotili reform. Osredotočili se bodo na gospodarsko rast, delovna mesta in zvišanje življenjskega standarda po letih krize.

Erdogan prvi čestital Micotakisu

Že v nedeljo popoldne je Micotakisu kot prvi voditelj iz tujine čestital turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Po pisanju Reutersa bo ena prvih diplomatskih preizkušenj za Micotakisa vse večji spor med tesno grško zaveznico Ciprom in zgodovinsko nasprotnico Turčijo. Ciper je v zadnjih letih v vodah odkril zaloge naravnega plina. Tega si želi črpati tudi Turčija, ki si lasti severni del Cipra s pretežno turškimi Ciprčani.

Za "jasno zmago" je Micotakisu čestital tudi odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Novemu premierju je čestital tudi predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Kmalu izdaja prve obveznice?

Grška agencija za zadolževanje bi lahko izkoristila nov politični veter in kmalu izdala novo obveznico (in se znova zadolžila) za poplačilo dragih posojil Mednarodnega denarnega sklada. V prid izdaji obveznice govorijo tudi rekordno nizki stroški zadolževanja.

Dva bančnika, zaposlena pri bankah, ki so jih dolžniške agencije imenovale za nadzor upravljanja grškega dolga, sta za Reuters dejala, da bi država lahko dolgo pričakovano obveznico izdala že ta teden.

Vir s finančnega ministrstva pa je dejal, da je obveznico mogoče pričakovati v naslednjih tednih, seveda če se bo s tem strinjala nova vlada.

Politična dinastija Micotakis

Novi grški premier, ki je vodenje Nove demokracije prevzel leta 2016, izhaja iz mogočne politične družine. Njegov oče Konstantinos Micotakis je bil vodja Nove demokracije in grški premier med letoma 1990 in 1993. Njegova sestra Dora Bakojanis je bila zunanja ministrica in prva županja Aten, njegov nečak Kostas Bakojanis pa je novi župan grške prestolnice.