Vladimir Putin bi lahko bil na predsedniškem položaju še peti in šesti mandat. Foto: Reuters
Vladimir Putin bi lahko bil na predsedniškem položaju še peti in šesti mandat. Foto: Reuters

Kot piše Guardian, Moskva za zdaj še ni uradno preložila glasovanja, državna volilna komisija naj bi namreč proučevala različne možnosti, tudi glasovanje na domu, da bi zmanjšala število neposrednih stikov med ljudmi. A v državi s 140 milijoni prebivalcev bi bilo kaj takega verjetno težko izvesti.

"Referendum je predviden za 22. april, a zdravje naših državljanov je najpomembnejše. Če bo epidemiološka slika to zahtevala, bomo javno glasovanje preložili," je dejal predstavnik predsednika Putina, Dmitrij Peskov.

Ruski časopis Vedomosti piše, da bo referendum verjetno prestavljen na junij, saj bo najbrž konec aprila stanje glede širjenja okužb z novim koronavirusom v državi ravno najslabše.

Širjenje okužb bi lahko ogrozilo tudi veliko rusko praznovanje 75. obletnice dneva zmage 9. maja. Moskva je že odpovedala pomembno poslovno konferenco, mednarodni ekonomski forum v St. Peterburgu, ki bi moral biti junija.

Osamljeni protestnik proti predlaganim reformam v St. Peterburgu. Foto: Reuters
Osamljeni protestnik proti predlaganim reformam v St. Peterburgu. Foto: Reuters

Več kot 430 okuženih

Ruske oblasti so v ponedeljek sporočile, da je število potrjeno okuženih v državi naraslo za 71, tako da je skupno okuženih 438 ljudi. 262 teh okužb je v Moskvi. Država je za večino tujcev zaprla svoje meje, moskovski župan pa je za vse, starejše od 65 let, do 16. aprila ukazal obvezno samoosamitev.

Po predlogu bi lahko Putin kandidiral še dvakrat

Ustavna reforma – najobsežnejša reforma ruske ustave v zgodovini države – bi med drugim Putinu omogočila vnovično kandidaturo za predsednika tudi po izteku mandata leta 2024. Po predlogu bi lahko za predsednika države kandidiral še dvakrat, torej da bi predsednik lahko ostal vse do leta 2036.

Po sedanji ustavi bi se njegov mandat končal z iztekom sedanjega drugega zaporednega mandata leta 2024. Predsednik je bil namreč tudi med letoma 2000 in 2008, sicer pa je 67-letni Putin na oblasti kot predsednik ali premier že dve desetletji.

Obsežno reformo ustave je predlagal sredi januarja, z njo naj bi povečali tudi pristojnosti parlamenta in drugih institucij. Takoj za tem je odstopila vlada pod vodstvom Dmitrija Medvedjeva, že naslednji dan pa je parlament potrdil novo vlado pod vodstvom Mihaila Mišustina.

Kritiki reforme in opozicijski voditelji Putinu očitajo "državni udar". Protesti so zaradi izbruha novega koronavirusa sicer prepovedani.