Zdaj 67-letni Vladimir Putin si je v dumi tlakoval pot, da bo lahko predsednikoval vse do leta 2036, ko bo star 83 let. Foto: Reuters
Zdaj 67-letni Vladimir Putin si je v dumi tlakoval pot, da bo lahko predsednikoval vse do leta 2036, ko bo star 83 let. Foto: Reuters

Da bodo spremembe začele veljati, jih mora zdaj v sedmih dneh odobriti rusko ustavno sodišče, kar naj bi se po pričakovanjih tudi zgodilo. Ustavno sodišče v času 20-letnega vladanja Vladimirja Putina še ni nikoli odločilo v nasprotju s Kremljem.

Nato bo sledil referendum o ustavnih spremembah, ki je za zdaj predviden za 22. april, na katerem mora spremembe podpreti večina vseh, ki se bodo referenduma udeležili. Po besedah predsednice sveta federacij Valentine Matvijenko bodo referendum pripravili ne glede na pojav novega koronavirusa. Rusija je sicer že takoj po izbruhu v Vuhanu zaprla meje s Kitajsko in nalaga vsem, ki se vračajo iz tujine, 14-dnevno samoizolacijo na domovih. Do zdaj so v Rusiji potrdili vsega 47 primerov okužbe.

Priložnost še za dva 6-letna mandata
Ruska duma in svet federacij sta v tem tednu po hitrem postopku že glasovala za reformo, ki med drugim daje večja pooblastila predsedniku države, Putinu pa omogoča, da bo predsednik države lahko ostal vse do leta 2036. Po zdajšnji ustavi bi se njegov mandat dokončno končal leta 2024.

Težki časi narekovali ustavne spremembe
V preteklosti je Vladimir Putin večkrat javno zatrdil, da se bo z letom 2024 končalo njegovo predsednikovanje. A zdaj naj bi si Putin premislil zaradi negotovih razmer v svetu, kar kaže tudi zadnji izbruh pandemije novega koronavirusa, je spremembo stališča pojasnjeval predsednikov govornik Dmitrij Peskov.

"V teh težavnih letih je stabilnost oblasti, trdnost in stalnost vlade izredno velikega pomena. V tako težkih letih so nekatere države sprejele odločitev, da dopustijo obstoječemu predsedniku nadaljevanje dela za prihodnost," je na četrtkovi telekonferenci poudaril Peskov.

Redki in posamični protesti
Kritiki reforme in opozicijski voditelji Putinu očitajo "državni udar". Protesti so zaradi izbruha novega koronavirusa sicer prepovedani. V Moskvi so v znak protesta sicer pripravili opozorilne straže posameznikov – glej galerijo.