Protestniki nasprotujejo
Protestniki nasprotujejo "Orbanovemu sistemu". Foto: AP

Ogorčenje zaradi sporne pomilostitve moškega, obsojenega zaradi prikrivanja spolnih zlorab, na Madžarskem ne pojenja. Škandal je terjal tudi nov odstop – s položaja vodje sinode reformirane cerkve se je poslovil protestantski škof in osebni svetovalec nekdanje predsednice Zoltan Balog.

Balog naj bi v ozadju lobiral za sporno pomilostitev obsojenca. Že pred dnevi je izrazil obžalovanje, češ da je naredil napako, a da je bil prepričan o nedolžnosti obsojenega.

Gre za že tretji odstop enega od tesnih sodelavcev madžarskega premierja Viktorja Orbana v manj kot tednu dni. Minulo soboto sta odhod s položajev naznanili predsednica Katalin Novak in pravosodna ministrica Judit Varga, ki naj bi bila sicer nosilka liste stranke Fidesz na volitvah v Evropski parlament.

Prevzeli sta namreč odgovornost za pomilostitev namestnika direktorja doma za otroke in mladostnike v kraju Bicske, ki je pomagal nekdanjemu direktorju pri prikrivanju zlorab otrok. Novak ga je pomilostila aprila lani, njegovo ime pa so razkrili v začetku februarja.

K odstopu je predsednico minuli petek pozivalo več tisoč ljudi. Pojavili so se tudi številni očitki glede vodenja države in posredne vpletenosti Orbana, zaradi česar so se številni na ulice Budimpešte podali tudi danes.

Na ulicah in trgih se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki naj bi glede na transparente želeli tudi izraziti nasprotovanje "Orbanovemu sistemu".

Orban se v zvezi z afero doslej ni jasno odzival, bo pa imel v soboto govor o stanju v državi.