V Združenju novinarjev BiH-a pravijo, da je pomenljivo, da je Janša širil napoved sojenja novinarju prav na svetovni dan svobode medijev. Foto: Reuters
V Združenju novinarjev BiH-a pravijo, da je pomenljivo, da je Janša širil napoved sojenja novinarju prav na svetovni dan svobode medijev. Foto: Reuters

Napoved je na Twitterju objavil zaposleni na televiziji Nova24, povezani z Janševo stranko SDS, njegovo objavo pa je Janša nato razširil med svoje sledilce. V Združenju novinarjev BiH-a poudarjajo, da so številni bosensko-hercegovski mediji Janševo poobjavo "razumeli kot neposredno grožnjo in pritisk na novinarja Avdića zaradi člankov, ki so bili objavljeni na njegovem portalu Istraga.ba", v katerih se omenja tako Janšo kot njegove tesne sodelavce.

Avdić je namreč podrobno pisal o dejanjih Janševega prijatelja, davčnega svetovalca Roka Snežiča, za katerega Janša zanika, da bi bil kadar koli njegov davčni svetovalec. Snežičevi posli naj bi bili v središču mednarodne kriminalistične preiskave, v okviru katere je slovenski NPU marca letos izvedel hišne preiskave.

V upravnem odboru združenja Janši sporočajo, da je "neoprostljivo, da vi kot predsednik vlade Republike Slovenije na Twitterju javno 'obtožujete' katerega koli novinarja, še posebej pa, da s takšnim dejanjem posredno podpirate kazenske pregone novinarja Avdića zaradi njegovega novinarskega dela".

Avtorjem pisma se zdi še posebej skrb vzbujajoče, "a tudi pomenljivo", da je Janša to objavo širil 3. maja, na svetovni dan svobode medijev. Kot so zapisali, ima Janša vso pravico, da je nezadovoljen s članki, ki se o njem objavljajo v Sloveniji, BiH-u ali drugje. A takšno nezadovoljstvo ne sme privesti do funkcionarskih kazenskih pregonov novinarjev, poudarjajo, ampak z demantiji neresničnih navedb in morebitnimi sodnimi tožbami zaradi klevete, so dodali.

V Združenju novinarjev BiH-a so še zapisali, da je že sama najava kazenskega pregona novinarja zaradi novinarskega dela "perfiden poskus cenzure in zaustavljanja novinarja pri preiskovanju zadev v javnem interesu". Novinarji iz BiH-a so še napovedali, da bodo protestno pismo zaradi ravnanja Janše poslali tudi kolegom iz Društva novinarjev Slovenije in drugih novinarskih združenj na Balkanu, pa tudi vsem institucijam EU-ja, vključno z Evropskim parlamentom.