Članek v mediju Le Monde. Foto: Posnetek zaslona
Članek v mediju Le Monde. Foto: Posnetek zaslona
Politični pritiski na novinarje se v zadnjem letu stopnjujejo

Janez Janša, ki se zgleduje po madžarskem premierju Viktorju Orbanu in odkrito občuduje Donalda Trumpa, v svojih pogosto jeznih tvitih napada vsakogar, ki je kritičen do njega, piše francoski časnik. Kot primer navede Janševe očitke javni televiziji, da ogroža življenja, ker je poročala o protivladnih protestih.

Njegova najljubša tarča pa so novinarke, ki so deležne brutalnih in osebnih napadov, je za Le Monde povedala predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. Čeprav se večina slovenskih novinarjev upira tovrstnim napadom, je cilj utišati kritične glasove v medijski krajini, je dodala.

Evropska komisija odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA. Država lahko sredstva izplača.

Le Monde omenja tudi vladno ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA). To je pretveza za prevzem nadzora nad agencijo, vodilnim virom novic v državi, je za časnik povedala odgovorna urednica STA-ja Barbara Štrukelj, ki je izrazila zaskrbljenost, da agencija maja ne bo mogla več izplačati plač zaposlenim, če se do takrat razmere ne bodo razrešile.

Premier Janša pri Macronu: Strinjamo se, da mora Evropa postati strateško avtonomna

Kot piše časnik, je v Ljubljani slišati številne glasove, ki obsojajo orbanizacijo in trumpizacijo dvomilijonske države, ki je dolgo veljala za vzor evropske integracije. Slovenijo bo pahnil v ideološko državljansko vojno, v kakršni so se znašle ZDA, njegov populistični tabor vodi kulturni boj s ciljem priključitve evropski osi zla z Madžarsko in Poljsko, je o Janši za francoski časopis dejal filozof Slavoj Žižek.

Le Monde piše, da Janša ne daje intervjujev za mednarodne medije, ki jih raje preganja na Twitterju, v besedilu o vojni z mediji, objavljenem na spletni strani vlade, pa je obljubil, da se bo boril za "pluralnost medijev" pred "moralnimi razsodniki nad politično korektnostjo".

Janša, nekdanji komunist, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja postal oporečnik, nato pa nadaljeval pot prek socialne demokracije in desne sredine do nacionalnega populizma, rad odpira stare slovenske rane glede jugoslovanske dediščine in njenega voditelja Tita, piše Le Monde.

Janša po pisanju časnika še vedno predstavlja bolj zmedeno in manj trdno različico iliberalnega modela, ki ga želi Orban razširiti v Evropi. Janševa prihodnost se zdi zelo krhka – zaradi odhodov poslancev iz koalicije je ostal brez večine v parlamentu, še zapiše Le Monde.