Jakov Milatović. Foto: Reuters
Jakov Milatović. Foto: Reuters

Potem ko so mu neuradni izidi napovedali zmago z 58,9 odstotka glasov, je politični novinec in kandidat Gibanja Evropa zdaj (PES) Milatović pred privrženci poudaril, da je Črna gora na volitvah naredila odločen korak naprej k evropski, lepši in pravičnejši državi ter se "odločilno poslovila od zastarelega režima Mila Đukanovića".

Svojo zmago je označil za zgodovinsko, saj naj bi pomenila, da so se skupaj z državljani odločilno poslovili od kriminala, korupcije in povezanosti kriminala in korupcije s politiko v Črni gori, poročajo lokalni mediji.

Zagotovil je, da v odnosih Podgorice s sosedami in državami Zahodnega Balkana ne bo več trenj. Dejal je, da si Črna gora želi najboljše mogoče odnose z vsemi državami Zahodnega Balkana, "enotnosti, harmonije in napredka na evropskem Zahodnem Balkanu".

Đukanović čestital za zmago

Odhajajoči predsednik Milo Đukanović, ki je prejel 41,1 odstotka glasov, je že v nedeljo zvečer priznal poraz in Milatoviću, namestniku predsednika PES-a, čestital ob zmagi. Dodal je, da je predsednik še do 21. maja in da bo do konca mandata skušal čim bolje opravljati svoje naloge.

Milatoviću je zaželel, da bi bil uspešen predsednik, saj če bo uspešen, bo uspešna tudi Črna gora, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Đukanović, ki z oblasti odhaja po 33 letih, se je zahvalil vsem, ki so z množično udeležbo na volitvah prispevali k demokratičnemu volilnemu procesu, kar bo prispevalo k ugledu države.

Ozrl se je tudi na predčasne parlamentarne volitve 11. junija. Vodja največje parlamentarne stranke, Demokratske stranke socialistov (DPS), je ocenil, da je zelo pomembno, da bodo takrat dobili vlado, ki bo državo odgovorno vodila do evropskega cilja, saj zdaj nimajo učinkovite vlade.

Milatovićevi podporniki so v nedeljo zvečer v Podgorici zmago proslavili pred sedežem stranke, tudi z ognjemetom in petardami, pa tudi z velikim zborovanjem pred cerkvijo Srbske pravoslavne cerkve.

Po poročanju portala Al Džazira Balkans so nekateri med njimi mahali s srbskimi zastavami, le malo pa je bilo videti črnogorskih zastav in simbolov. To gre po poročanju portala v prid obtožbam DPS-ja in bojaznim dela črnogorske javnosti, da je Milatović prikrita prosrbska opcija. Na volitvah je sicer imel podporo prosrbskih vladnih strank, vendar je nagovarjal širše volilno telo s predstavljanjem svojih gospodarskih idej in boljšega življenja.

Številne čestitke iz tujine

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je ob čestitki dejala, da se veseli odličnega sodelovanja in skupnih prizadevanj za okrepitev evropske poti Črne gore in regije Zahodnega Balkana.
Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi je na Twitterju izrazil zadovoljstvo, ker bo z Milatovićem sodeloval pri pospešitvi nujnih reform v Črni gori na poti v EU.

V Srbiji pozdravili poraz Đukanovića

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ob čestitki dejal, da bo imel v Srbiji vedno zanesljivega partnerja pri razvoju političnega dialoga in krepitvi gospodarskega sodelovanja kot tudi trdno oporo za miren in stabilen Balkan, poročajo lokalni mediji.

Poraz Đukanovića so sicer v Srbiji pozdravili številni politiki, tudi opozicijske stranke, ki so opozarjale na njegovo povezanost s kriminalom in korupcijo. Menili so tudi, da gre za jasen signal, da politike delitev in sporov propadajo, saj celotna regija potrebuje nove ljudi in novo energijo, ki verjamejo v spravo in rušenje meja ter jasno perspektivo celotnega Zahodnega Balkana v EU. Po poročanju portala srbske televizije N1 je ni pozdravil samo ustanovitelj Lige socialdemokratov Vojvodine Nenad Čanak, ki je ob porazu Đukanovića na Twitterju zapisal, da "na Zahodnem Balkanu ni več državljanske opcije".

Predsedujoča predsedstvu BiH-a Željka Cvijanović je izrazila prepričanje, da bo Milatović prispeval h krepitvi prijateljskih odnosov z BiH-om in odprl nove perspektive partnerstva in sodelovanja na dvostranskem in regionalnem planu. Ob njej mu je med prvimi v nedeljo zvečer čestital njen strankarski kolega in predsednik srbske entitete BiH-a, Republike Srbske, Milorad Dodik.

Izid so komentirali tudi analitiki in poznavalci. Profesor Fakultete političnih znanosti v Beogradu Slaviša Orlović in urednik podgoriškega časopisa Vijesti Vukašin Obradović sta se strinjala, da pomeni zmaga Milatovića novo obdobje v Črni gori, pri čemer je Obradović poudaril, da "ne gre imeti iluzij, da je s porazom Đukanovića vse rešeno", saj so pred državo številni gospodarski in politični problemi.

Obradović je za N1 Srbija poudaril doslej najvišjo volilno udeležbo na predsedniških volitvah v državi, ki je bila v nedeljo 70-odstotna, in to, da je bilo v mislih večine volivcev to, da "Đukanovića in njegovo DPS politično upokojijo".

Oba sta poudarila, da gre za proces, ki se je začel leta 2020 s porazom Đukanovićevega DPS-ja na parlamentarnih volitvah, in da se je zgodila demokratična tranzicija oblasti. Obradović je dejal, da bodo na predčasnih volitvah 11. junija "priča dokončnemu koncu DPS-ja v smislu, da ne bo nikoli več imela več kot 50-odstotno večino v parlamentu".

Nova vrsta populizma

Profesor mednarodnih odnosov na univerzi v Bostonu v ZDA Vesko Garčević je dejal, da Črna gora po zmagi Milatovića vstopa v obdobje negotovosti. Za Radio Slobodna Evropa je poudaril, da Milatovićevo Gibanje Evropa zdaj (PES) ni enotno ne politično niti ideološko, saj so v njem tako izraziti nacionalisti kot evropsko usmerjeni.

Meni, da bo gibanje še naprej pridobivalo podporo in da bo na volitvah 11. junija verjetno zmagalo ter dobilo premierja. "PES je ponudil novo vrsto populizma v regiji z obljubami o boljšem življenju in argumentih proti dolgoletni oblasti ob izogibanju občutljivim temam, zaradi katerih je Črna gora razdeljena. Ko bo prišel na oblast, takšna politika ne bo več mogoča," je poudaril.

Milatović bo novi predsednik Črne gore