Dolgoletni voditelj Črne gore Milo Đukanović po oddaji glasu v Podgorici. Foto: Reuters
Dolgoletni voditelj Črne gore Milo Đukanović po oddaji glasu v Podgorici. Foto: Reuters

Pol milijona volivcev v Črni gori je v prvem krogu izbiralo med sedmimi kandidati. Poleg aktualnega predsednika in vodje Demokratične stranke socialistov (DPS) Mila Đukanovića so se za položaj potegovali še vodja prosrbske Demokratske fronte (DF) Andrija Mandić, predstavnica Socialdemokratske stranke (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsednik Demokratov Aleksa Bečić, Jakov Milatović iz Gibanja Evropa zdaj (PES), vodja Združene Črne gore Goran Danilović in vplivnež Jovan Radulović.

Volišča so se zaprla ob 20. uri. Glede na prve napovedi Centra za monitoring in raziskave sta se v drugi krog uvrstila Đukanović s 36 odstotki in Milatović s 26 odstotki glasov podpore, poroča Al Džazira Balkans. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je bila volilna udeležba 63,1-odstotna. Drugi krog volitev je predviden za 2. april.

Đukanović je pred objavo prvih izidov dejal, da so volitve priložnost za Črno goro, da ostane zavezana izvajanju reform, dvigu standardov in doseganju cilja, "ki ga z vsem srcem podpira tri četrtine črnogorske družbe, to je cilj biti del družine združenih evropskih držav in narodov". Milatović je tik pred objavi prvih izidov dejal, da je vstopil v tekmo, da bi premagal Đukanovića in "vse, kar predstavlja, saj je simbol preteklosti in politik, ki so razdelile državo".

Predsedniške volitve tudi merjenje utripa pred parlamentarnimi

Izid volitev bo med drugim pomemben tudi za usodo Đukanovićeve desetletja vladajoče, od leta 2020 pa opozicijske Demokratske stranke socialistov (DPS), kot tudi za od takrat vladajočo koalicijo.

Pomenijo tudi pomemben preizkus za stranke pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki jih je Đukanović razpisal za 11. junij, potem ko mandatarju Miodragu Lekiću v 90-dnevnem roku ni uspelo sestaviti nove vlade.

Gre za prve volitve na državni ravni, odkar je DPS po volitvah avgusta 2020 izgubila oblast. S tesno parlamentarno večino so nato vlado oblikovale heterogene koalicije okoli prosrbske stranke Demokratska fronta, Demokrati in državljanskega gibanja Ura.

Mandat črnogorskega predsednika traja pet let, vsi dosedanji predsedniki pa so bili iz Đukanovićeve Demokratske stranke socialistov. Volitve je sicer spremljalo več domačih in tujih opazovalcev.

Predsedniške volitve v Črni gori