Andrej Plenković na predvolilnem zborovanju HDZ-ja prejšnji teden. Foto: Reuters
Andrej Plenković na predvolilnem zborovanju HDZ-ja prejšnji teden. Foto: Reuters

Dele govora je po navedbah tednika preteklo soboto skrivoma posnel član vladajoče stranke HDZ in jih dostavil Nacionalu. V njih Plenković, ki je predsednik HDZ-ja, žali desno stranko Domovinsko gibanje in njenega predsednika Ivana Penavo, pa tudi konservativni Most.

"To so pokvarjeni ljudje. Zlobni. Zlobni ljudje, s katerimi se ne bomo ukvarjali. Nobenih dilem ni. Ne slepite se, joj, to so desni, naši Hrvati. Niso. Oni so zrušili Kolindo (Grabar Kitarović), jutri bodo zrušili nas. To morate vedeti," je med drugim dejal o Domovinskem gibanju, podobno pa je žalil tudi Most.

Obe stranki ali vsaj ena od njiju sta glede na trenutna razmerja moči za HDZ pomembni, če želi po volitvah oblikovati vladajočo koalicijo, ki bo imela večino v saboru. Posnetek Plenkovićevega govora bi možnost sodelovanja lahko preprečil.

Sorodna novica Po vsebinsko prazni kampanji se zmaga ponovno napoveduje HDZ-ju. Sestavljanje koalicije bo težavno.

HDZ: Gre za diverzijo

Plenković je v odzivu na objavo posnetka dejal, da gre za temo, ki je "primerna za sam konec kampanje. Šlo je za interni sestanek naših članov, ki ni bil javen, zato se na njem govori bolj sproščeno. Tudi sam sem govoril svobodneje."

V HDZ-ju pa so na uradnem profilu stranke na družbenem omrežju Facebook objavo posnetkov označili za diverzijo s ciljem, da bi na oblast prišla levica na čelu z Zoranom Milanovićem, ki je trenutno še vedno predsednik republike. Milanović je namreč ob razpisu parlamentarnih volitev sporočil, da bo kandidat največje opozicijske stranke SDP za premierja, s položaja predsednika pa ni odstopil.

Diverzija se je po besedah HDZ-ja zgodila po tem, ko je Plenković volivcem Domovinskega gibanja in Mosta večkrat povedal, da jih spoštuje, in jih povabil, naj se vrnejo k svoji matici – HDZ. Ko so še pojasnili v stranki, gre za govor Plenkovića z zaprtega strankarskega sestanka, v katerem pa da ni povedal ničesar, česar pred tem ni povedal že javno.