Becciu (levo) je povezan s spornim nepremičninskim poslom v Londonu. Foto: Reuters
Becciu (levo) je povezan s spornim nepremičninskim poslom v Londonu. Foto: Reuters

Kot je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec, je imel Becciu sijajno kariero, ki se je končala z bridkim padcem. Najpomembnejša pravica kardinalov, mlajših od 80 let, je sodelovanje v konklavih pri izbiri novega papeža. Odstop tako pomeni, da je razlog za njegov odstop verjetno resen, poroča Reuters.

Po prvih ugibanjih je odstop povezan z vatikanskim nakupom preplačanega poslopja v Londonu.

Pri poslu, za katerega je Vatikan v prejšnjih letih zapravil 350 milijonov evrov, je imel besedo tudi kardinal Becciu, in sicer še na prejšnjem položaju, ko je bil drugi človek državnega tajništva. Denar za nakup naj bi šel tudi iz naslova Petrovega novčiča, ki ga verniki zbirajo za papeževa dobra dela. Becciu je navedbe zanikal.

"Povišan, da bi bil umaknjen"

Že več kot stoletje se ni zgodilo, da bi kurijski minister odstopil in se hkrati odpovedal še kardinalskemu položaju. Toda diplomatu z več desetletji kariere, o katerem se je pred leti šušljalo, da je primeren za papeža, so se tla pod nogami začela majati že pred časom.

Spomladi leta 2018 ga je papež Frančišek povišal v kardinala in ga z občutljivega državnega tajništva premestil na kongregacijo za svetnike, nekako po pravilu "povišan, da bi bil umaknjen".

Oktobra lani pa se je v zvezi s preiskavo londonskega posla zaiskrilo med njim in predsednikom vatikanske vlade, državnim sekretarjem kardinalom Pietrom Parolinom. Ko je Parolin izjavil, da gre za "temačen posel, ki ga je treba osvetliti", mu je Becciu odgovoril, da gre za "sramotne obtožbe".

Zdaj že nekdanji kardinal Becciu je bil tudi poseben papežev delegat v malteškem viteškem redu. Tam naj bi nadziral stabilizacijo razmer po razkolu v redu v začetku leta 2017.

Odstop vplivnega vatikanskega kardinala

Pomoč za brata z vatikanskim denarjem?

Becciu je za italijanski časnik Domani pojasnil, da ga je k odstopu prisilil papež Frančišek, ki mu je očital, da je z vatikanskim denarjem pomagal svojima bratoma. "Papeža sem vprašal, zakaj mi to počne pred celim svetom," je Becciu dejal v intervjuju za omenjeni časopis..

"Dejal je, da sem domnevno dal denar svojima bratoma. Ne vidim nobenega zločina in prepričan sem, da se bo resnica razkrila. Nisem ukradel niti evra. Nisem v preiskavi, če pa me bodo poslali na sojenje, se bom zagovarjal," je dejal.

Kot poročajo italijanski časopisi, naj bi Becciu nakazal najmanj 600.000 evrov dobrodelni ustanovi, ki jo na Sardiniji vodi njegov brat.

"Lahko potrdim, vse je pregledno. Kaj je s tem narobe?" je vprašal Becciu in nakazal, da je bil denar izplačan lokalni podružnici katoliške dobrodelne organizacije Karitas.

Kardinal naj bi zagotovil tudi "več sto tisoč evrov" vredne pogodbe za podjetje, ki ga vodi drugi od njegovih bratov. To podjetje se ukvarja z dobavo oken in vrat. Podjetje je delalo za vatikansko veleposlaništvo v Egiptu in na Kubi, ko je bil Becciu tam veleposlanik. Kardinal je to potrdil za časopis Domani.