Kocjas naj bi premierju Ciprasu očital, da mu ni odločneje stopil v bran v njegovem sporu z obrambnim ministrom. Foto: Reuters
Kocjas naj bi premierju Ciprasu očital, da mu ni odločneje stopil v bran v njegovem sporu z obrambnim ministrom. Foto: Reuters

Kocjas je svoj odstop oznanil, potem ko so se v torek ostro sprli v vladi. Grški mediji poročajo, da Kocjas očita premierju Aleksisu Ciprasu, da mu ni odločneje stopil v bran, ko se je sprl z obrambnim ministrom in vodjo desničarske koalicijske stranke Neodvisni Grki (Anel) Panosom Kamenosom, ki sporazum z Makedonijo zavrača.

Kamenos naj bi v torek Kocjasu očital tudi domnevno napačno upravljanje sredstev in povezavo z ameriškim filantropom madžarskih korenin Georgeem Sorosom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Cipras je že sprejel Kocjasov odstop in bo začasno prevzel položaj zunanjega ministra, so sporočili iz grške vlade.

Bo Anel zapustil koalicijo?
Medtem so vse pogostejša ugibanja, da bi desničarska stranka Neodvisni Grki (Anel) lahko zapustila koalicijo zaradi sporazuma, ki ga je Cipras sklenil z makedonskim kolegom Zoranom Zaevom. Kamenos vztrajno zavrača sporazum, po katerem bi se grška soseda preimenovala v Severno Makedonijo, Grčija pa bi sprostila svojo blokado makedonskemu približevanju EU-ju in Natu.

Cipras je sicer zagotovil, da bo storil vse, da bo obvaroval dogovor z Makedonijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prenizka udeležba v Makedoniji
Sporazum ima velike težave tudi v Makedoniji, kjer je spodletel referendum o tem vprašanju, od katerega je odvisna tudi nadaljnja pot države v EU in Nato. Za je sicer glasovalo več kot 90 odstotkov, a se je referenduma udeležilo le okoli 30 odstotkov volilnih upravičencev, kar je premalo, da bi bil posvetovalni referendum veljaven.

Makedonski premier Zaev sicer poskuša z ratifikacijo v parlamentu, v katerem pa bo za dvotretjinsko večino potreboval tudi glasove opozicije, a ga ta za zdaj zavrača. Če ratifikacija ne bo uspela, Zaev napoveduje hitre predčasne volitve.