Foto: Reuters
Foto: Reuters

Veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljani je v odgovoru na vprašanja MMC-ja zapisalo, da Rusija zaradi svojih dejanj v Ukrajini ni politično izolirana. "Naše države ni mogoče izolirati. Samo poglejte na zemljevid sveta, da vidite to. Pomembno je razumeti še nekaj – zahodne države so se očitno preveč igrale, podpirale protiljudski, nacionalistični režim v Ukrajini zaradi blokovske solidarnosti z ZDA na čelu," so zapisali in dodali, da bo to, kako dolgo bo vojaška operacija trajala, določil predsednik Putin na podlagi njene učinkovitosti.

Sorodna novica Zelenski pričakuje nočni ruski napad: "Ta noč bo težka, zelo težka"

"Posledica agresije ukrajinskih radikalov"

Putin je večkrat poudaril, da je cilj operacij "demilitarizacija" in "denacifikacija" Ukrajine. "V idealnem primeru bi morala biti Ukrajina osvobojena ljudi, ki izpovedujejo profašistično, mizantropsko ideologijo. V središču naše politike ni želja po posegu v interese Ukrajine in bratskega ukrajinskega ljudstva, ampak zaščita ruskih državljanov pred tistimi, ki so Ukrajino vzeli za talca in jo poskušajo uporabiti proti nam. Zagotavljanje naše vojaške pomoči je bilo posledica agresije ukrajinskih radikalov, ki je trajala osem let," so na veleposlaništvu zapisali v odgovoru na vprašanje, kako si predstavljajo proces "denacifikacije" Ukrajine.

"Demilitarizacijo" pa so označili za nepogrešljiv pogoj za ohranjanje dolgoročnega miru in stabilnosti v vzhodni Evropi. "Gre za Natova trdna zagotovila, da Ukrajina nikoli ne bo njegova članica, pa tudi za nevtralizacijo ogromnega vojaškega potenciala, s katerim so zahodne države na čelu z ZDA v zadnjem času to državo dobesedno 'napumpale'," so sporočili.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Države so napolnile Ukrajino s smrtonosnim orožjem"

Dodajajo, da mednarodna skupnost ni omejena na skupino držav, ki jo sestavljajo ZDA in zaveznice, "ki so podprle protiustavni državni udar leta 2014, nato pa osem let dopuščale zločine kijevskih oblasti ter zavrnile vpliv Kijeva, da bi začel neposreden dialog z Doneckom in Luganskom pri izpolnjevanju sporazumov iz Minska". Trdijo, da so prav te države "napolnile Ukrajino s smrtonosnim orožjem in se prepustile obstreljevanju mirnih območij DPR in LNR. Rezultate te politike vidimo danes."

Po njihovem mnenju Rusija ni država, ki bi se morala bati vseh vrst sankcij. Priznali so, da so pod pritiskom "brez primere". "Vendar ne pozabite, da se sankcije niso začele danes. In če se zahodne države še niso zavedale, da omejitve, razen spodkopavanja interesov lastnega poslovanja in izgube ugleda, ne prinašajo nič smiselnega, lahko zaradi tega izrazimo le obžalovanje," so še zapisali.

Sorodna novica Pod sankcijami EU-ja in ZDA tudi ruski predsednik Putin in zunanji minister Lavrov

Ukrajinsko veleposlaništvo: To je vojna Rusije proti vsemu svetu

Popoldne so se na dogajanje v Ukrajini odzvali tudi na ukrajinskem veleposlaništvu v Sloveniji. Namestnica ukrajinskega veleposlanika Natalija Markevič je pozvala Slovenijo in svet, da je čas za ukrepanje proti ruski agresiji. "Prosimo, pozovite predstavnike oblasti, prebivalce in podjetja, naj podprejo najostrejše možne ukrepe proti Rusiji. Morate razumeti, da je Rusijo mogoče ustaviti le, če bo popolnoma izolirana na vse mogoče načine, tako gospodarsko kot politično," je dejala po poročanju STA-ja. "To ni vojna med Ukrajino in Rusijo, to je vojna Rusije proti celemu svetu. Ukrajina in njeni prebivalci računajo na vas. Ukrajina je samostojna država, ki ni napadla nikogar. Ne želimo vojne. Tudi v Rusiji potekajo protesti, zajeti ruski vojaki pa so zgolj otroci, ki sploh ne vedo, zakaj so bili poslani v vojno," je dodala.

"Ukrajinski civilisti umirajo, mnogi so ranjeni in pretreseni. Mednarodno skupnost prosimo za podporo in pomoč, ne le v obliki sankcij, temveč tudi v obliki vojaške, humanitarne in zdravstvene pomoči," je sporočila Natalija Markevič, ki je poudarila, da je čas za "mehke" ukrepe minil. Ob tem se je vnovič zahvalila Sloveniji za podporo, ne le predstavnikom oblasti, temveč tudi civilnemu prebivalstvu.

Sorodna novica Hojs: Slovenija že vzpostavlja centre za begunce, sprejela bi lahko več tisoč ljudi

Predlagali deset sankcij

Ukrajinsko predstavništvo je podalo tudi deset predlogov za sankcije, med katerimi so izključitev Rusije iz mednarodnih finančnih sistemov, zamrznitev premoženja ruskih državljanov in bank ter prepoved vsakršnega trgovanja in poslovanja z Rusijo. Opozorila je tudi na možnost ekološke katastrofe zaradi spopadov v bližini jedrske elektrarne Černobil. "Tri rakete so priletele z beloruske strani. Bojimo se, da bi še kakšna raketa zadela občutljivo območje. Že zdaj je raven sevanja dvakrat višja zaradi prihoda ruskih sil."

Na vprašanje glede možnosti zapuščanja države je odgovorila, da so letališča sicer zaprta, meje proti zahodu pa ostajajo odprte. Toda v skladu z nedavnim ukazom ukrajinskega predsednika o popolni mobilizaciji je trenutno dovoljeno zapustiti Ukrajino le ženskam in otrokom, so še dodali pri STA-ju.