Foto: Reuters
Foto: Reuters

Drugi dan napada na Ukrajino so ruske sile vstopile v Kijev iz treh smeri na severu. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je do zdaj uničilo 211 ukrajinskih vojaških tarč.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem pozval ukrajinsko vojsko k prevzemu oblasti v Kijevu in odstavitvi predsednika Volodimirja Zelenskega. Njegove sodelavce je označil za "neonaciste" in "odvisnike od mamil".

"Vzemite oblast v svoje roke. Mislim, da se bomo lažje pogajali z vami kot s to bando neonacistov in odvisnikov od mamil," jih je pozval v nagovoru, ki ga je predvajala ruska televizija. Putin izraz neonacisti redno uporablja za poimenovanje članov ukrajinske vlade in predsednika Zelenskega, ki je judovskega rodu.

V nagovoru je Putin še dejal, da so banderiti – to je izraz, ki se uporablja za privržence protisovjetskega borca v drugi svetovni vojni Stepana Bandere – in neonacisti v mestih, kot sta Kijev in Harkov, nakopičili orožje, tudi raketne sisteme. Dodal je, da se obnašajo kot teroristi drugje po svetu, skrivajo se za hrbti ljudi, pri tem pa Rusijo obtožujejo, da povzroča žrtve med civilisti. "Znano je, da to delajo na priporočilo tujih svetovalcev, zlasti Američanov," je izjavil. "Še enkrat pozivam ukrajinske oborožene sile, ne dopustite, da bodo vaše otroke, žene in starejše uporabljali za živi ščit," je dodal ruski predsednik.

Ruske sile so že v četrtek zavzele letališče Gostomelj, ki je približno 40 kilometrov oddaljeno od Kijeva, zvečer pa so prišla poročila, da je ukrajinska vojska znova prevzela nadzor nad letališčem. Po srditih bojih je sredi petka ruska vojska sporočila, da spet nadzoruje letališče. Pri tem naj bi bilo ubitih 200 pripadnikov ukrajinskih posebnih enot, na ruski strani naj ne bi bilo žrtev.

V Kijevu že od jutra odmevajo eksplozije

Ukrajinska oblast oborožuje civiliste

Ukrajinska stran je potrdila, da so ruske kopenske enote dopoldne vstopile v Kijev, in sicer s treh strani. V Kijevu je bila uvedena policijska ura. Po poročanju BBC-ja je ukrajinsko notranje ministrstvo začelo oboroževati civiliste – med približno 18.000 prostovoljcev so razdelili avtomatsko orožje. Ukrajinska televizija je objavila celo navodila, kako doma izdelati zažigalno steklenico.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je pozvalo prebivalce, da za obrambo potrebujejo prav vse in da za boj ni starostne omejitve – vpoklicali so tudi starejše od 60 let. Pojavile so se navedbe, da naj bi Kijev v boj pozval tudi mladoletne. Oblasti so sicer v četrtek razglasile splošno mobilizacijo.

V Ukrajini je ob splošni mobilizaciji za orožje prijel tudi mladi par. Foto: EPA
V Ukrajini je ob splošni mobilizaciji za orožje prijel tudi mladi par. Foto: EPA

Zelenski ostaja v Kijevu

Ukrajinski predsednik je zvečer objavil videoposnetek, v katerem je oblečen v olivnozelena vojaška oblačila, ob njem pa so stali premier Denis Šmigalj, vodja njegovega kabineta in drugi tesni svetovalci.

Sporočil je, da bodo kljub napredovanju ruskih sil ostali v ukrajinski prestolnici in branili Ukrajino: "Vsi smo tukaj. Naša vojska je tukaj. Državljani in družba so tu. Vsi smo tukaj, da branimo našo neodvisnost, našo državo, in tako bo tudi ostalo".

V pričakovanju nočnega napada

Agencija AFP navaja, da se zdi, da se je s tem odzval na pritisk ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ruske enote so se namreč danes prvič od začetka invazije kratko spopadle z ukrajinskimi silami v samem Kijevu. Proti prestolnici pa prodirajo močnejše sile in mesto se pripravlja na morebitne nočne letalske napade.

Zelenski je pozno zvečer sporočil, da pričakuje, da bo ruska vojska v prihodnjih urah napadla Kijev. Prebivalce je pozval, naj odločno branijo mesto. "O usodi države se odloča prav zdaj," je zatrdil. "Ta noč bo težka, zelo težka, a jutro bo prišlo," je po poročanju BBC-ja še dejal Zelenski in dodal: "To noč bo sovražnik uporabil vsa razpoložljiva sredstva, da zlomi naš odpor. Ponoči bodo začeli napad."

Zeleski je še pred tem z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom govoril o vojaški pomoči.
Kot je tvitnil, sta govorila "o zaostritvi sankcij, konkretni vojaški pomoči ter protivojni koaliciji". Dodal je, da je Ukrajina hvaležna za močno ameriško podporo.

Kremelj pripravljen na pogovore, toda kje

Putin govoril s Šijem, ki poziva k dialogu

Ruski predsednik Vladimir Putin se je po telefonu pogovarjal s kitajskim kolegom Ši Džinpingom, ki je po poročanju kitajske televizije CCTV dejal, da je treba "opustiti miselnost hladne vojne, spoštovati utemeljene varnostne interese vseh držav in s pogajanji oblikovati uravnotežen, učinkovit in trajnosten evropski varnostni mehanizem".

Iz Kremlja so čez dan sporočili, da so vendarle pripravljeni na pogovore o "demilitarizaciji" in "denacifikaciji" Ukrajine oziroma o njeni "nevtralnosti". Putin se je tako odločil, potem ko je k pogajanjem prvi pozval Zelenski.

"Ne bojimo se Rusije, ne bojimo se pogovorov z njo o vsem: o varnostnih zagotovilih za našo državo in nevtralnem statusu. Toda mi nismo v Natu – kakšna varnostna zagotovila imamo? Katere države nam jih bodo dale?" je dejal in pozval k pogovorom, ki bi lahko vodili v konec ruske ofenzive. Kot je dodal, z družino ostaja v Ukrajini, čeprav je za Rusijo "tarča številka ena". "Ukrajino želijo politično uničiti tako, da odstranijo vodjo države," je dejal Zelenski.

Putin je o pogovorih že govoril z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, saj si želi, da bi pogovori potekali v Minsku. Iz Kremlja pa so nato sporočili, da Ukrajina zavrača pogovore v Minsku in predlaga Varšavo. "Komunikacija je bila po tem prekinjena," so še sporočili po poročanju Reutersa. Ob tem so dodali, da so v vmesnem času "ukrajinski nacionalisti" sprožili raketni sistem in da obstreljujejo mesta.

Med ubitimi tudi civilisti

Sorodna novica Hojs: Slovenija že vzpostavlja centre za begunce, sprejela bi lahko več tisoč ljudi

Ukrajinsko obrambno ministrstvo trdi, da je do zdaj v spopadih umrlo več kot 1000 ruskih vojakov. Britanski obrambni minister Ben Wallace pa navaja, da se je po njihovih podatkih število ukrajinskih žrtev v bojih v Ukrajini do popoldneva povišalo na 194, med njimi je 57 civilistov. Dodal je, da je Rusija v bojih izgubila 450 ljudi.

Organizacija Amnesty International je obtožila Rusijo "brezsramne ravnodušnosti" do življenj civilistov in laganja o uporabi "preciznega orožja". "Namesto tega uporabljajo balistične izstrelke in druge eksplozive, kar spada med vojne zločine," so zapisali.

Deset slovenskih državljanov beži iz Ukrajine

Eksplozije v Kijevu, kjer tulijo sirene

BBC poroča, da je v Kijevu zgodaj zjutraj odjeknilo več eksplozij, vsaj ena raketa naj bi zadela stanovanje. Po besedah kijevskega župana Vitalija Klička so bili ranjeni trije ljudje, eden je v kritičnem stanju. Številni meščani so noč preživeli na postajah podzemne železnice, ki so postale začasna zaklonišča.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je pozno popoldne sporočil, da je v času med tremi in petimi minutami odjeknilo pet eksplozij v bližini elektrarne v Kijevu.

Vse več Ukrajincev pa zapušča državo. Večina se je odpravila na Poljsko in v Moldavijo, drugi bežijo v Lvov na zahodu države. V Romunijo naj bi jih prebeglo že okoli 19.000. Za nekajkilometrsko pot z avtomobili ljudje porabijo več ur, na vlakih ni dovolj prostora za vse. Vojaki na železniški postaji v Kijevu so red skušali narediti tudi z opozorilnimi streli. Državo naj bi zapustilo že okoli 100.000 ljudi.

Hekerski napad na RT.com, Anonymus napovedal kibernetsko vojno Rusiji

Gibanje Anonymus je v četrtek razglasilo kibernetsko vojno proti Rusiji. Trdi, da so onesposobili več ruskih vladnih strani in tudi RT. Dostop do RT-ja je večkrat moten. Kot poroča RT.com, so bile napadene spletne strani ruske vlade, Kremlja, dume in obrambnega ministrstva, nekatere delujejo počasneje, nekatere so bile dlje časa nedostopne.

Sestreljeno rusko letalo padlo na stanovanjski objekt

Zgodaj zjutraj po lokalnem času so ukrajinske sile nad prestolnico sestrelile rusko letalo, ki je padlo na stanovanjski objekt, kar je povzročilo požar, je sporočil Anton Heraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministra. Ukrajinska vojska je sporočila, da je ruska stran streljala na civilna območja v prestolnici, ukrajinska protizračna obramba pa je po
lastnih navedbah odbila "dve smrtonosni darili", je razvidno iz objave ukrajinske vojske na Facebooku.

Protesta v podporo Ukrajini v Ljubljani in Mariboru

Ruska novinarska agencija je pozneje navedla vir z ruskega obrambnega ministrstva, ki je dejal, da ruska stran ni izvedla omenjenega zračnega napada. Isti vir je še sporočil, da je bilo letalo, ki je bilo sestreljeno v Kijevu, ukrajinsko letalo, ki naj bi ga sestrelili sami Ukrajinci. V gosto naseljenem predelu Kijeva, imenovanem Pozniake, je bilo ranjenih najmanj osem ljudi, je poročal BBC.

Reuters navaja poročanje obmejnih organov, da je raketa zadela ukrajinsko obmejno mesto v jugovzhodni regiji Zaporožje, pri tem pa je bilo več ranjenih in ubitih stražarjev. Omenjena regija ne leži na meji z Rusijo, a je del obale ob Azovskem morju, ki meji na Rusijo.

Raketa je zadela tudi letališče v mestu Rivne na zahodu Ukrajine, je sporočil tamkajšnji župan.

Čaleta: Največji račun bo plačal EU

"Omejena količina orožja, ki je prišla v Ukrajino, absolutno ni dovolj, da bi ukrajinsko vojsko postavila na ustrezen nivo, da bi se lahko zoperstavila ruski vojski. Naslednja stvar, ki je izredno pomembna, je geografski prostor, bojišče, ki je absolutno neugodno za branjenje, kajti ruska vojska je s svojo hrbtenico, tankovskimi enotami, tukaj enostavno superiorna," je v Odmevih dejal Denis Čaleta, strokovnjak za varnostna vprašanja z Inštituta za korporativne varnostne študije.

"Ko bo Rusija dosegla svoje strateške cilje, bo ustavila operacijo. Mednarodna skupnost kaj dosti ne more narediti, namreč, Putin se je že davno nazaj temeljito pripravil na sankcije, ki bodo sledile, verjetno se je pripravil tudi na to, da bo Rusija izključena iz plačilnega sistema (SWIFT)," je še dejal Čaleta.

"Žalostno dejstvo je, da bo največji poraženec te vojne ravno Rusija, drugi največji poraženec pa Evropska unija. Če pogledamo, vidimo, da delnice v ZDA rastejo, v Rusiji in Evropi padajo, tudi vsi energetski in drugi vidiki, največji račun bo prišel na mizo EU-ja," je sklenil.

Zračni prostor zapirata Poljska in Češka

Zračni prostor nad Ukrajino je zaprt. Podobno bo storila tudi Poljska, je sporočil poljski premier Mateusz Morawiecki. Prepoved naj bi začela veljati ob polnoči. Poljskemu koraku se želi pridružiti tudi Češka.

Zaznana povišana raven sevanja v Černobilu

Rusija bo na območje Černobila, nad katerim je v četrtek prevzela nadzor, poslala enote, da bodo pomagale nadzorovati zaprti predel jedrske elektrarne, je danes sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva. Ob tem je dodal, da so ravni sevanja v jedrski elektrarni normalne, ukrajinska jedrska agencija pa je sporočila, da so zaznali povišane ravni sevanja.

Sorodna novica Pod sankcijami EU-ja in ZDA tudi ruski predsednik Putin in zunanji minister Lavrov

Ameriška vojska je sporočila, da naj bi imeli tam Rusi ukrajinske vojake za talce.

Ukrajinski obmejni stražarji na Kačjem otoku: "Je.. se, ruska bojna ladja!"

Med več žrtvami na ukrajinski strani pa je tudi 13 obmejnih stražarjev na Kačjem otoku, ki se niso želeli predati vojakom na ruski bojni ladji in ki so umrli v bombardiranju, poroča BBC. Posnetek z njihovimi zadnjimi besedami se je razširil na spletnih omrežjih.

Ruska ladja jih je pozvala: "Predlagamo, da predate orožje in kapitulirate, sicer bomo streljali. Razumete?" Slišati je besede ukrajinskih obmejnih stražarjev, da je "to to", potem pa odgovorijo: "Je.. se, ruska bojna ladja!" Padlim vojakom se je poklonil tudi Zelenski. "Na Kačjem otoku, kjer so se borili do zadnjega, je junaško umrlo vseh 13 obmejnih stražarjev. Niso se predali," je dejal in napovedal, da jih bodo vse posmrtno odlikovali. Na drugi strani ruska stran pravi, da so osvojili Kačji otok, pri čemer se je 82 ukrajinskih vojakov predalo.

Države uvajajo sankcije

Medtem so Evropska unija, ZDA in druge države uvedle ostre sankcije zoper Rusijo. Evropska unija je na seznam posameznikov, proti katerim je uvedla sankcije, uvrstila tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina in zunanjega ministra Sergeja Lavrova, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell. Podobno so storili tudi Združeno kraljestvo in ZDA.