Karl Nehammer bo prihodnji teden tudi uradno postal 20. povojni avstrijski kancler. Foto: Reuters
Karl Nehammer bo prihodnji teden tudi uradno postal 20. povojni avstrijski kancler. Foto: Reuters

49-letni Nehammer je nekdanji poklicni vojak in dolgoletni funkcionar ÖVP-ja, ki je med drugim znan po zastopanju trdih stališč do migracij. V času pandemije je poleg stroge migracijske politike zagovarjal tudi ostrejši nadzor nad spoštovanjem protikoronskih predpisov. V stranki je dejaven od leta 2007.

Nehammer je po imenovanju razgrnil tudi rekonstrukcijo vlade. Dejal je, da ga bo na mestu notranjega ministra nasledil Gerhard Karner. Namesto finančnega ministra Gernota Blümela bo na ta položaj sedel trenutni državni sekretar za infrastrukturo Magnus Brunner. Schallenbeg bo po odstopu s kanclerskega mesta znova postal zunanji minister. Prišlo naj bi tudi do menjave na ministrstvu za izobraževanje – Heinz Fassmann je ponudil odstop, zato naj bi ga na ministrskem položaju zamenjal rektor univerze v Gradcu Martin Polaschek. Preostali ministri ostajajo na svojih položajih.

Nehammer je na novinarski konferenci dejal, da mu je predsedstvo danes izreklo soglasno podporo, kar mu je v "veliko čast". Da bo vodil ÖVP, je zanj privilegij. Hkrati je izrekel pohvalo dosedanjemu predsedniku stranke Sebastianu Kurzu, ki se je v četrtek nepričakovano odločil, da se umika iz avstrijske politike. Kurz je bo Nehammerjevih besedah "neverjetno veliko" naredil za stranko.

Kdo je Karl Nehammer?

Nehammer je znotraj ÖVP-ja doslej zasedal različne položaje. Leta 2015 je postal namestnik generalnega sekretarja Avstrijske zveze delavcev (ÖAAB), ki je delavska organizacija ljudske stranke, kmalu pa je postal tudi generalni sekretar ÖAAB. Med letoma 2018 in 2020 je bil generalni sekretar ÖVP-ja, med letoma 2017 in 2020 pa poslanec avstrijskega parlamenta, kaže njegov življenjepis na spletni strani avstrijskega parlamenta. Vodenje notranjega ministrstva je prevzel 7. januarja lani.

Na položaju notranjega ministra je bil Nehammer tako tudi v času terorističnega napada na Dunaju novembra lani. Po napadu so ga doleteli očitki, da bi lahko pristojni organi napad preprečili, saj se je izkazalo, da njemu podrejeni zvezni urad za varstvo ustave in boj proti terorizmu zaradi napake v komunikaciji ni ukrepal. Predhodno naj bi namreč urad seznanili s poskusom nakupa streliva poznejšega napadalca, ki je takrat že bil znan policiji. Po racijah v islamističnem okolju, ki so sledile napadu, je bila Nehammerjeva družina deležna groženj in ji je bila dodeljena policijska zaščita, navaja spletna enciklopedija Wikipedija.

Javnih kritik je bil Nehammer deležen tudi julija lani, ko je njegova soproga Katharina Nehammer od več oseb zaradi deljenja Facebookove objave, v kateri je bilo napačno zapisano, da dela za Hygiene Austria, zahtevala 3500 evrov odškodnine in poplačilo stroškov odvetnika. V resnici je takrat njegova soproga delala za eno od avstrijskih agencij za stike z javnostjo. Hygiene Austria so ustanovili v času pandemije covida-19 in izdeluje zaščitne kirurške in ffp2-maske. Nehammerjeva soproga je sicer prav tako povezana z ÖVP-jem in je nekdanja tiskovna predstavnica obrambnega in notranjega ministrstva.

Je magister politične komunikacije. Njegov tast je nekdanji voditelj ORF-a Peter Nidetzky. Ima dva otroka.

Podkancler Werner Kogler je že v četrtek povedal, da Nehammer predstavlja odlično osnovo za nadaljnje delo v koaliciji med ljudsko stranko in Zelenimi.

Dozdajšnji zvezni kancler Alexander Schallenberg je ob odstopu dejal, da nikoli ni bil njegov cilj, da bi prevzel vodenje stranke. "Trdno sem prepričan, da morata biti oba položaja, kanclerski in tisti predsednika stranke čim prej združena v eni osebi," je utemeljil svoj odstop s kanclerskega mesta. Ni pa še jasno, ali bo znova postal zunanji minister.

Predsednik države Alexander Van der Bellen bo Nehammerja predvidoma že prihodnji teden zaprisegel na kanclerski položaj.

Kurz vse obtožbe na svoj račun zavrača. Foto: EPA
Kurz vse obtožbe na svoj račun zavrača. Foto: EPA

Več izpraznjenih stolčkov

35-letni Kurz je v četrtek poskrbel za velik pretres v avstrijski politiki, saj je sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in da bo zdaj čas namenil družini. Pred kratkim je namreč prvič postal oče. Še isti dan je odstop s kanclerjevega položaja sporočil njegov naslednik Schallenberg. Zvečer je nato odstopil tudi finančni minister Gernot Blümel.

Schallenberg je sicer Kurza na položaju kanclerja nasledil 11. oktobra, ko je ta po korupcijskem škandalu in preiskavi odstopil. Protikorupcijsko tožilstvo Kurza v okviru škandala preiskuje zaradi podkupovanja, poneverb in krivega pričanja. Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

V opozicijskih strankah menijo, da je bil njegov odhod le vprašanje časa, v svobodnjaški stranki pa so pozvali k predčasnim volitvam.

Novi avstrijski kancler bo Karl Nehammermoja