Regionalni tisk je od poletja 2017 v celoti v lasti podjetnikov, povezanih z Orbanom. Foto: Reuters
Regionalni tisk je od poletja 2017 v celoti v lasti podjetnikov, povezanih z Orbanom. Foto: Reuters

"Samooklicani prvak neliberalne demokracije je od vrnitve na oblast leta 2010 dosledno in učinkovito spodkopaval pluralizem in neodvisnost medijev. Javna radiotelevizija je centralizirana v državnem medijskem holdingu MTVA, kamor sodi tudi edina madžarska tiskovna agencija MTI," so zapisali Novinarji brez meja.

Kot opozarja RSF, je Orban javno radiotelevizijo preoblikoval "v organ propagande" in utišal "zasebne medije" s "političnoekonomskimi manevri" ter "nakupom medijskih podjetij oligarhov blizu Fidesza", ki zdaj "nadzoruje 80 odstotkov medijev v državi".

Regionalni tisk je od poletja 2017 v celoti v lasti podjetnikov, povezanih z Orbanom. Jeseni 2018 je bilo skoraj 500 provladnih medijskih podjetij združenih v holding, da lahko centralizirano usklajujejo njihovo poročanje, opozarja RSF.

"Različne plenilske tehnike so se izkazale za tako učinkovite, da so navdihnile Orbanove poljske in slovenske zaveznike," je še opozoril RSF.

Na seznamu "sovražnikov svobode medijev" je 37 voditeljev držav in vlad, ki so po mnenju organizacije znatno spodkopali svobodo medijev. Poleg Orbana sta na seznam na novo uvrščena še brazilski predsednik Jair Bolsonaro in savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman. Na seznamu so med drugim tudi ruski predsednik Vladimir Putin, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in kitajski predsednik Ši Džinping.

RSF seznam t. i. sovražnikov svobode medijev objavlja od leta 2001.