Sedanji in hkrati novi premier Viktor Orban se je sinoči okrog 23.00 v evforičnem nagovoru volivcem, ki so se v skladu s tradicijo zbrali ob znamenitem prireditvenem centru Balna (Kit) na peštanskem bregu Donave razglasil zmago, se zahvalil vsem, ki so namenili glas Fideszu in ošvrknil opozicijo z besedami
Sedanji in hkrati novi premier Viktor Orban se je sinoči okrog 23.00 v evforičnem nagovoru volivcem, ki so se v skladu s tradicijo zbrali ob znamenitem prireditvenem centru Balna (Kit) na peštanskem bregu Donave razglasil zmago, se zahvalil vsem, ki so namenili glas Fideszu in ošvrknil opozicijo z besedami "Vsak filer, ki so ga volivci namenili levici, je bil zapravljanje denarja!" je iz Budimpešte poročal Bojan Peček. Foto: Televizija Slovenija/Dopisništvo Murska Sobota

Kaj izid volitev pomeni za Madžarsko, kaj za Evropo in kaj za Slovenijo - o tem v današnjem Studiu ob sedemnajstih.

"To je bila velika zmaga," je Orban dejal v prvem nagovoru po zmagi. "Vidijo jo lahko z Lune, prav gotovo tudi iz Bruslja. /.../ Ubranili smo madžarsko suverenost in svobodo." V svojem govoru je bil kritičen do bruseljskih birokratov in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki jih je označil kot svoje nasprotnike, ki jih je premagal. "To je zmaga, ki si jo moramo zapomniti, mogoče do konca naših življenj, ker smo morali premagati največ nasprotnikov. Levico doma, mednarodno levico, birokrate v Bruslju, denar Sorosevega imperija, mednarodne medije in na koncu celo ukrajinskega predsednika."

"Cel svet lahko vidi, da je naša veja krščanskodemokratične, konservativne, patriotske politike zmagala," je zbrani množici še dejal Orban. "Evropi pošiljamo sporočilo, da to ni preteklost, ampak prihodnost."

Zagotovil je tudi, da na Madžarskem volilne prevare niso mogoče, da so bile vse predvolilne spletke zaman in da je na koncu zmagalo srce. Množica je Orbana večkrat prekinila z glasnimi vzkliki odobravanja, v skoraj nogometnem navijaškem vzdušju pa so na koncu zapeli še domoljubno pesem Kossuth, je iz Budimpešte poročal poročevalec TV Slovenija Bojan Peček. Kot je še poročal, so se madžarske parlamentarne volitve končale s presenečenjem – ne v smislu zmagovite stranke, saj je bilo slavje Orbanovega Fidesza pričakovati, pač pa praktično nihče ni napovedoval še četrtič zaporedoma dvotretjinske večine v madžarskem parlamentu.

Odzivi po volitvah na Madžarskem

Fidesz skupaj s krščanskodemokratsko stranko KDNP je po 99 odstotkih preštetih glasovnic z nekaj več kot 53 odstotki glasov osvojil 135 poslanskih sedežev, kar je za dve več, kot jih ima trenutno. Opozicija šestih strank bo imela 56 poslancev, v 199 članski parlament pa se je uspelo uvrstiti le še skrajno desni stranki, katere pomemben del programa je tudi proticepilstvo, Mi hazank (Naša država) s 7 sedeži. V parlament pa se je po manjšinskem ključu uvrstil tudi poslanec nemške narodnosti, je še poročal Peček.

Opozicijska koalicija šestih strank pod vodstvom Petra Marki-Zaya je osvojila 35 odstotkov glasov in bo imela v parlamentu 56 sedežev. Že v nedeljo zvečer je Orban razglasil zmago, Marki-Zay pa priznal poraz. Dejal je, da je žalosten in razočaran, in dodal, da so se borili v neenakem boju proti propagandi v kampanji "sovraštva in laži". "Priznamo, da je Fidesz dobil večino glasov. Toda še vedno lahko razpravljamo, ali so bile te volitve demokratične in svobodne." Kot je dejal, so od začetka vedeli, da bo to neenakopraven boj.

Svet lahko vidi, da ima Madžarska dobro srce za svoje ameriške prijatelje, Poljake, Italijane, Špance, Srbe, Avstrijce. Nocoj v Budimpešti je lahko ves svet videl, da so zmagali krščanska demokracija, konservativna in patriotska politika. Pošiljamo sporočilo Evropi, da to ni preteklost, to je prihodnost.

Viktor Orban

Opozicija je volilne izide spremljala za trgom herojev, ki velja za eno največjih znamenitosti prestolnice. Vzdušje je bilo rezultatom primerno slabo, saj so – tudi v skladu z napovedmi predvolilnih anket – pričakovali če ne že zmago, pa najmanj tesen poraz, je še poročal Peček.
Na govorniškem odru ob nagovoru poraženega kandidata ni bilo predstavnikov šestih opozicijskih strank, ampak je ob njem stala njegova številčna družina – Marki-Zay ima namreč sedem otrok.

Kot je za Radio Slovenija poročal Marjan Vešligaj, je Marki-Zay v svojem okrožju izgubil proti Fideszovemu kandidatu Lazarju Janošu. Nekdanji premier Ferenc Gyurczany, ki velja za najmočnejšega opozicijskega politika, je za volitve dejal, da niso bile svobodne in poštene, vendar, da so izraz volje večine madžarskih volivcev. Po njegovem je edina prava smer Madžarske pot v Evropo, vendar pa je tja ne more voditi Marki Zay, je še poročal Vešligaj.

V parlament se je uvrstila tudi skrajno desno stranka Naša država, ki bo imela sedem sedežev.

To bo četrti zaporedni Orbanov mandat, skupno pa peti.

Orbanu je za zmago že čestital tudi slovenski premier Janez Janša in dejal, da
Orbanu je za zmago že čestital tudi slovenski premier Janez Janša in dejal, da "je dobro imeti prijatelje za sosede". Foto: EPA

Fidezs slavil na podeželju, opozicija le v Budimpešti

Prve analize kažejo, da je Fidesz v skladu s pričakovanji zmagal povsod na podeželju, opozicija pa zgolj v prestolnici. Sesutje šesterčka je najbolje razvidno iz dejstva, da je v svojem mestu Hodmezővasarhegy (kjer je sicer župan) proti Fideszovemu kandidatu izgubil tudi Marki-Zay. Orban in njegova Fidesz sta si torej včeraj zagotovila udobno vladanje nadaljnja štiri leta, na drugi strani pa je predvsem med mladimi intelektualci veliko takih, ki to jutro razmišljajo o selitvi iz Madžarske, je še dejal Peček.

Orban obsodil rusko invazijo, a ne dovoli prevoza orožja Ukrajini čez Madžarsko

Ena od pomembnih predvolilnih tem je bila vojna v Ukrajini in z njo povezana varnost. Madžarska je doslej sprejela več kot pol milijona beguncev. Orban vztraja, da s tem, ko Madžarska pomaga beguncem, a ne dobavlja orožja Ukrajini, kot to sicer počnejo številne druge države, zagotavlja, da se država ne bo vmešavala v vojno, poroča BBC. Orban je sicer obsodil rusko invazijo v Ukrajini, nasprotuje pa sankcijam EU-ja proti Rusiji, a ni dal veta nanje. Prepovedal je tudi dobavo orožja Ukrajini prek madžarskega ozemlja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bil že večkrat kritičen do Orbanove politike.

Orbanu je čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin in izrazil upanje, da se bo partnerstvo med njunima državama nadaljevalo. Kot so po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnili v Kremlju, je Putin v čestitki izpostavil, da "kljub zapleteni mednarodni situaciji nadaljnji razvoj dvostranskih partnerskih vezi v celoti odgovarja interesom narodov Rusije in Madžarske".

Referendum o poučevanju otrok glede pravic istospolnih ni uspel

Referendum ni uspel, saj zaradi številnih neveljavnih glasovnic, takih je bila namreč kar slaba tretjina vseh oddanih, ni bil izpolnjen pogoj o udeležbi. Delež tistih volilnih upravičencev, ki so se torej udeležili referenduma in obenem podali veljavne odgovore, je bil tako le 44-odstoten.

Med temi, ki so se udeležili referenduma, pa je velika večina glasovala proti takšni vzgoji, kar je tudi stališče vladajoče stranke. Po skoraj 88 odstotkih preštetih glasovnic je videti, da je pri treh vprašanjih stroge omejitve, kakršne je uvedla vlada, podprlo dobrih 95 odstotkov volivcev. Le pri prvem vprašanju o tem, ali podpirajo sodelovanje otrok v javnih šolah pri pouku o spolni usmerjenosti brez privolitve staršev, je bil ta delež nekoliko nižji, "zgolj" 92,4-odstoten.

A za veljavnost referenduma bi se ga morala udeležiti in oddati veljavne glasovnice vsaj polovica volilnih udeležencev. Sprva je bilo v nedeljo zvečer videti, da je bil ta pogoj brez težav izpolnjen, a kasneje se je izkazalo drugače.

Orban osvojil absolutno večino