Orbana ni o embargu prepričal niti obisk Ursule von der Leyen v Budimpešti. Foto: Reuters
Orbana ni o embargu prepričal niti obisk Ursule von der Leyen v Budimpešti. Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban tudi po ponedeljkovem srečanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen še vedno nasprotuje skupnemu embargu EU-ja na uvoz ruske nafte.

V pogovoru za madžarski državni radio je dejal, da je takšna odločitev lažja za države, ki nafto lahko pripeljejo s tankerji, ter da bi tudi Madžarska imela morje, če ji ga v preteklosti ne bi odvzeli.

Orbanova izjava je izzvala ostre odzive v Zagrebu. Orban je v izjavi, da bi tudi Madžarska imela morje in pristanišča, če ji ga v preteklosti ne bi vzeli, jasno namigoval na Jadransko morje, iz Zagreba poroča dopisnica RTV Slovenija Tanja Borčić Bernard. Deli hrvaške obale so nekoč pripadali Madžarski, ob tem poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sorodna novica Orban: Predlog sankcij Bruslja bi za Madžarsko pomenil "jedrsko bombo"

V Zagrebu so izjavo dočakali z negodovanjem. "Obsojamo izjavo predsednika madžarske vlade kot tudi vsako obliko teritorialnih teženj Madžarske do drugih suverenih držav," so zapisali v odzivu na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Veleposlanik na zagovoru

Prav tako so v Zagrebu na pogovor pozvali madžarskega veleposlanika na Hrvaškem, medtem ko je hrvaški veleposlanik na Madžarskem zahteval pojasnilo izjav, ki nepotrebno škodijo dobrososedskim odnosom.

Odzvali so se tudi opozicijski poslanci. Zvonimir Troskot iz stranke Most je Budimpešti sporočil, da Hrvaška nikoli ne bo Madžarska, medtem ko je poslanka stranke Zmoremo Sandra Benčić premierju Andreju Plenkoviću sporočila, da njena stranka nikoli ni razumela privrženosti Orbanu in madžarski vladi, sploh pa ne hrvaške odvisnosti od madžarskega energetskega sektorja.

Madžarska v primeru embarga odvisna od naftovoda, ki teče skozi Hrvaško

Madžarska bi v primeru embarga na rusko nafto morala zagotoviti dodatno oskrbo skozi novi naftovod iz Hrvaške in od Zagreba zahteva zagotovila, da se bodo zavzeli za gradnjo potrebne infrastrukture.