Peščica vzhodnih držav EU-ja je zaskrbljena, da jim embargo ne bo omogočil dovolj časa za prilagoditev. Foto: Reuters
Peščica vzhodnih držav EU-ja je zaskrbljena, da jim embargo ne bo omogočil dovolj časa za prilagoditev. Foto: Reuters

Orban je za državni radio opozoril, da bo Madžarska potrebovala pet let in ogromno količino naložb v rafinerije in naftovode, da bo lahko preoblikovala svoj sedanji sistem, ki je približno 65-odstotno odvisen od ruske nafte. Pri tem se je vprašal, ali je smiselno vlagati v tako obsežne naložbe za rezultat, ki bo viden v od štirih do petih letih, medtem ko vojna v Ukrajini poteka zdaj.

"Ne želim se prerekati z EU-jem, ampak sodelovati, vendar je to mogoče le, če bodo upoštevali naše interese," je dejal in dodal, da Madžarska pričakuje nov predlog Evropske komisije.

Hkrati je dejal, da Madžarska ne bo podprla uvrstitve vodje Ruske pravoslavne cerkve patriarha Kirila na črno listo, saj gre za vprašanje verske svobode. Ponovil pa je tudi stališče Madžarske, da v sosednjo Ukrajino ne bo poslala nobenega orožja, saj bi te pošiljke lahko postale tarče ruskih napadov na območju, kjer živijo tudi etnični Madžari.

Bruselj: Skušamo upoštevati pomisleke članic

V Bruslju so potrdili, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prejela pismo premierja Orbana, v katerem ta navaja določene pomisleke glede Madžarske v kontekstu pogovorov, ki potekajo o novih sankcijah povezave na uvoz ruske nafte.

Po besedah govorca komisije Erica Mamerja razumejo, da so nekatere države članice v zelo specifičnem položaju zaradi svojega geografskega položaja ali zaradi odvisnosti od ruske nafte in plina. Te pomisleke in posebnosti so tudi upoštevali v predlogu sankcij.

Evropska komisija je, da bi naslovila pomisleke Madžarske in tudi Slovaške, po navedbah virov pri EU-ja tema članicama omogočila izjemo na nakup ruske nafte do konca leta 2024. Izjemo pri embargu na rusko nafto naj bi dobila tudi Češka. Zahtevo, da jo uvrstijo med izjeme, je sicer izrazila tudi Bolgarija.

Evropska komisija je sicer v sredo predlagala doslej najstrožji sveženj sankcij proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, vendar se je več držav, ki jih skrbijo posledice prekinitve uvoza ruske nafte, dogovoru zapostavilo. Peščica vzhodnih držav EU-ja je zaskrbljena, da jim embargo ne bo omogočil dovolj časa za prilagoditev, čeprav je komisija sporočila, da bosta Madžarska in Slovaška za tranzicijo imeli na voljo do konca leta 2023.

Ukrajinski minister zahteva popon embargo na rusko nafto in plin

Ukrajinski finančni minister Sergij Marčenko je medtem dejal, da trenutne mednarodne sankcije proti Rusiji niso dovolj. Pozval je k popolnemu embargu na rusko nafto in plin.

Madžarska nasprotuje embargu EU-ja na rusko nafto