Babler je novi vodja avstrijskih socialdemokratov. Foto: Osebna spletna stran
Babler je novi vodja avstrijskih socialdemokratov. Foto: Osebna spletna stran

Kot so danes sporočili iz stranke, se je na izrednem kongresu v Linzu pri štetju namreč zgodila zamenjava glasov.

Predsednica volilne komisije v stranki Michaela Grubesa je danes na hitro sklicani novinarski konferenci sporočila, da se je na sobotnem glasovanju o novem predsedniku stranke zgodila zamenjava glasov. Glede na pravilni izid glasovanja je novi vodja socialdemokratov postal Andreas Babler, ki je prejel največ glasov delegatov.

Napaka se je zgodila pri prenosu glasov v Excelovo preglednico. Doskozil je dejansko prejel 280 glasov, Babler pa 317 glasov. Napako so po naključju odkrili danes med ponovnim štetjem. To je bilo potrebno, da bi razjasnili, zakaj je manjkal en glas, je še pojasnila Grubesa.

Za Doskozila je glede na v soboto objavljene izide glasovalo 52,7 odstotka od skupno nekaj več kot 600 delegatov, medtem ko naj bi Bablerja podprlo slabih 46,5 odstotka delegatov. A zdaj se je izkazalo, da je omenjenih nekaj manj 53 odstotkov glasov podpore dobil Babler.

Stranka se je Doskozilu, ki je bil sprva razglašen za zmagovalca, že opravičila. "To je zagotovo do določene mere najnižja točka za avstrijsko socialdemokracijo," je v povezavi z napako pri štetju danes dejal Doskozil, ki je priznal poraz.

Deželni glavar Gradiščanske je Bablerju čestital za zmago, ob tem pa sporočil, da je zanj "poglavje zvezne politike enkrat za vselej končano".

Babler pa je v izjavi za javnost poudaril, da želi ponovno štetje glasov, preden prevzame vodenje stranke. Nepravilno štetje glasov je označil za "dno", ki ni bilo boleče le za Doskozila, temveč za celotno stranko. Dejal je, da tega, kar se je zgodilo, ni mogoče opravičiti.

Napovedal je še, da si bo s svojo ekipo prizadeval za popolno vrnitev SPÖ-ja na avstrijsko politično prizorišče, in somišljenike pozval, naj ostanejo zvesti stranki. Informacije o kadrovski zasedbi bo, kot je dejal, posredoval ob primernem času.

50-letni Andreas Babler, dozdajšnji župan Traiskirchna, bo na čelu SPÖ-ja nasledil Pamelo Rendi-Wagner, ki ni ponovno kandidirala, ker je v anketi med člani pred kongresom zasedla šele tretje mesto za Doskozilom in Bablerjem.