Petrov in Boširov pravita, da sta v Veliko Britanijo odpotovala kot navadna turista. Foto: Reuters
Petrov in Boširov pravita, da sta v Veliko Britanijo odpotovala kot navadna turista. Foto: Reuters
Aleksander Petrov, Ruslan Boširov
Petrov in Boširov pravita, da sta bila v Salisburyju, kjer se je zgodil napad na Skripala, le kakšno uro. Foto: Reuters

Za rusko televizijo RT sta povedala, da sta Veliko Britanijo obiskala kot turista. Moška, ki so ju britanske oblasti identificirale kot pripadnika ruske obveščevalne službe GRU Aleksandra Petrova in Ruslana Boširova, sta potrdila, da sta 2. marca prispela v Veliko Britanijo in se naslednji dan odpravila v Salisbury, da bi si ogledala turistične znamenitosti.

"Želela sva si ogledati Stonehenge, vendar tega zaradi staljenega snega in blata nisva mogla storiti," sta pojasnila po poročanju tujih tiskovnih agencij. "V Salisburyju nisva bila več kot eno uro," je poudaril Boširov. "Morda sva se približala Skripalovi hiši, vendar nisva vedela, kje je," je dodal.

Dejala sta, da sta onadva moška, ki so ju ujele varnostne kamere. Poleg tega sta zatrdila, da sta Aleksander Petrov in Ruslan Boširov njuni pravi imeni, čeprav britanske oblasti trdijo nasprotno. Prav zato, da bi pojasnila imeni, sta se tudi oglasila medijem, sta dejala. "Prišla sva, da bi dobila zaščito," je povedal Boširov in pojasnil, da ju je strah zanju in za njune najbližje.

Britanske oblasti trdijo, da sta strup prinesla v lažni steklenički za parfum, kar pa sta moška zanikala. "Na carini preverjajo vse in bi se zagotovo vprašali, zakaj imata moška ženski parfum v prtljagi. Nisva ga imela," sta zatrdila.

Urednica televizije RT Margarita Simonjan je povedala, da sta moška stik z njo vzpostavila sama. Intervju so posneli v sredo zvečer.

Putin: Osumljenca nista zločinca
V sredo je sicer ruski predsednik Vladimir Putin izjavil, da ni na teh dveh moških nič kriminalnega in da gre za civilista. Napovedal je tudi, da bosta kmalu povedala svojo zgodbo. London, ki trdi, da za napadom stoji Kremelj, je Putina v odzivu obtožil prikrivanja in laži.

Scotland Yard in britansko tožilstvo sta pred dnevi sporočila, da imata dovolj dokazov za obtožbo dvojice. Zanju so izdali evropski priporni nalog, kar pomeni, da ju lahko aretirajo, če bosta potovala v katero izmed članic EU-ja. Rusija sicer svojih državljanov ne izroča, zato London njune izročitve od Moskve ni zahteval.