Ruski predsednik Vladimir Putin je na ekonomskem forumu v Vladivostoku zavrnil, da bi bila Aleksander Petrov in Ruslan Boširov agenta GRU-ja, ki sta prišla v Anglijo zastrupit Sergeja Skripala. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je na ekonomskem forumu v Vladivostoku zavrnil, da bi bila Aleksander Petrov in Ruslan Boširov agenta GRU-ja, ki sta prišla v Anglijo zastrupit Sergeja Skripala. Foto: Reuters

Britanske oblasti so pred tednom dni krivdo za zastrupitev Skripalovih 4. marca letos v mestu Salisbury na jugu Anglije pripisale Aleksandru Petrovu in Ruslanu Boširovu, ki sta po njihovih podatkih pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe GRU. Zatrdili so, da je napad ukazal Kremelj.

A Putin je v sredo v Vladivostoku na skrajnem vzhodu Rusije poudaril, da sta moška civilista. Napovedal je tudi, da bosta kmalu povedala svojo zgodbo. "Vemo, kdo sta, našli smo ju," je v navzočnosti japonskega premierja Šinza Abeja in kitajskega predsednika Ši Džinpinga še povedal ruski predsednik. "Seveda sta civilista," je dodal Putin.

Upam, da bosta vse povedala
"Upam, da se bosta predala in vse povedala. To bi bilo najbolje za vse. Pri tem ne gre za nič posebnega, nič kriminalnega, zagotavljam vam. Videli bomo v bližnji prihodnosti,"
je še izjavil Putin.

"Rusijo smo večkrat prosili za pojasnila o dogajanju v Salisburyju, odzvali pa so se z lažmi in prikrivanjem," pa so v odzivu zapisali v uradu britanske premierke Therese May.

Scotland Yard in britansko tožilstvo sta pred dnevi sporočila, da imata dovolj dokazov za obtožbo dvojice, ki naj bi 2. marca z ruskimi potnimi listi pripotovala v Veliko Britanijo. Dva dni zatem sta po ugotovitvah policije živčni strup novičok razpršila po vhodnih vratih doma Skripalovih, nato pa še isti dan odpotovala nazaj v Rusijo.

Za osumljenima Rusoma izdan evropski priporni nalog
Britanski notranji minister Sajid Javid je dvojico – šlo naj bi za moška, stara okoli 40 let – posvaril, da ju bodo ujeli in sodno preganjali, če bosta zapustila rusko ozemlje. Zanju so izdali evropski priporni nalog, kar pomeni, da ju lahko aretirajo, če bosta potovala v katero izmed članic EU-ja. Rusija sicer svojih državljanov ne izroča.

Primer Skripalovih je močno zaostril odnose med Veliko Britanijo in drugimi zahodnimi državami ter Rusijo. London in zavezniki so po napadu izgnali več deset ruskih diplomatov, na kar je Rusija odgovorila z enakim protiukrepom. ZDA so proti Rusiji uvedle sankcije.