Predsednika se bosta glede Zahodnega Balkana septembra znova srečala, predvidoma ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Do takrat bo Erdogan obiskal Srbijo, Kosovo, Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, je pojasnil slovenski predsednik in dodal, da bo 12. septembra gostil vrh Brdo-Brioni.

Pahorju se zdi pomembno, da Erdogan ne podcenjuje problemov na Zahodnem Balkanu, ki jih zaradi vojne v Ukrajini mnogi ne vidijo. "Zahodni Balkan si zasluži mir, varnost in blaginjo ter evropsko perspektivo," je poudaril slovenski predsednik. "Glede tega Bruselj preveč okleva, tega ne vidi kot politično vprašanje prve kategorije," je dodal.

Slovenija ceni turško mediacijo med Ukrajino in Rusijo

Slovenija po besedah predsednika ceni prizadevanja Erdogana in Turčije za mediacijo med Ukrajino in Rusijo. Pahor je ponovil svojo misel s torkovega nagovora diplomatom v Ankari, da se mu zdi posebej pomembno, da se Erdogan ne zaletava s pobudami za mir za vsako ceno, ampak poskuša pomagati tako, da bi nedolžni ljudje čim manj trpeli, dokler se ne bo pokazala priložnost za dialog za dosego miru.

Erdoganu se je Pahor zahvalil tudi za pripravljenost na kompromis s Švedsko in Finsko, ki je tema državama odprl vrata članstvu v zvezi Nato, katere članici sta tudi Turčija in Slovenija. "Ko je že kdo mislil, da zveza Nato ni aktualna, se je z vojno v Ukrajini pokazalo, kako zelo je," je dejal. "Oba si želiva, da bi upravičil pričakovanja naših ljudi in zavaroval varnost ter prispeval k miru in varnosti v svetu," je o severnoatlantskem zavezništvu še dejal Pahor.

Menjava med Slovenijo in Turčijo "podvojena glede na ambicije"

Pahor je ob tem spomnil, da se je tokrat z Erdoganom sešel že osemnajstič. Prvič sta se srečala ob podpisu sporazuma o strateškem partnerstvu leta 2011, ko sta bila oba predsednika vlad. Tedaj sta si zadala za cilj okrepiti menjavo med Slovenijo in Turčijo. Kot sta na novinarski konferenci poudarila oba državnika, je menjava zdaj "že več kot podvojena glede na prvotne ambicije".

Slovenski predsednik je priznal, da imata Ljubljana in Ankara glede marsičesa različna mnenja, a zatrdil, da jih poskušata odpravljati. Po njegovih besedah si je treba kljub različnim stališčem prizadevati za dialog. Tudi večji del slovenske javnosti z naklonjenostjo gleda na razvoj odnosov s Turčijo, je ocenil Pahor.

Pahor pohvalil turško gradnjo avtoceste in drugega tira

Turški in slovenski predsednik sta tudi posebej poudarila dobro gospodarsko sodelovanje med državama in ob tem izrazila željo po še tesnejšem sodelovanju na tem področju.

Pahor je ob tem pohvalil profesionalnost in zavzetost turških podjetij, ki sodelujejo pri gradnji druge cevi avtocestnega predora Karavanke ter drugega tira železniške proge Divača-Koper. "Vse je narejeno v roku, vse je narejeno v okviru cen, za katere smo se dogovorili, in vse je narejeno tako, kot zahtevajo najvišji standardi," je dejal.

Polaganje venca h grobnici Atatürka

Slovenski predsednik je dvodnevni obisk v Turčiji začel v torek, ko se je sešel s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem ter nagovoril turške diplomate.

Danes pa je položil venec h grobnici ustanovitelja moderne turške države Mustafe Kemala Atatürka ter nagovoril udeležence poslovne okrogle mize, po pogovorih s turškim predsednikom pa se je udeležil slovesne večerje, ki jo je gostil Erdogan.

Ob obisku slovenskega predsednika sta Slovenija in Turčija v Ankari tudi podpisali dvostranski sporazum s področja izobraževanja, znanosti in športa.

Okrogla miza podjetnikov z ministrom Hanom in predsednikom Pahorjem

V Ankari je predtem potekala poslovna okrogla miza slovenskih in turških podjetij, udeležence sta nagovorila Pahor in gospodarski minister Matjaž Han.

Trgovinska menjava med Slovenijo in Turčijo je lani dosegla 1,14 milijarde evrov. Obe strani jo želita še krepiti, zato so se Pahorju ob Hanu v Turčiji pridružila tudi številna slovenska podjetja, med drugim s področij gradbeništva, turizma, tekstila, logistike, medicine in kemijske industrije, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V prvih štirih mesecih letos sta bili državi na dobri poti k cilju povečanja sodelovanja, saj je bila vrednost blagovne menjave glede na enako obdobje lani višja za deset odstotkov.

"Številna podjetja na novo oblikujejo svoje dobavne verige. V tem vidim priložnosti za krepitev sodelovanja med slovenskimi in turškimi podjetji," je dejal Han v nagovoru na poslovni okrogli mizi, ki sta jo pripravili Gospodarska zbornica Slovenije ter Turška zunanjetrgovinska zbornica DEIK.

Han: Ne bo težko najti projektov v skupnem interesu

"Slovensko gospodarstvo je zelo inovativno, visokotehnološko in nišno. Zato zagotovo ne bo težko najti projektov, ki so v skupnem interesu slovenskih in turških podjetij," je še poudaril Han, ki priložnosti vidi zlasti v naložbah, turizmu, prometu, kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani, znanosti in tehnologiji, športu ter informacijskih tehnologijah.

Sorodna novica Pahor v Ankari opozoril na posledice vojne v Ukrajini za Zahodni Balkan

Minister se je tudi seznanil z že obstoječimi oblikami sodelovanja, projekti med turškimi in slovenskimi podjetji ter izzivi, s katerimi se srečujejo. Turška podjetja je povabil k investiranju v Sloveniji.

Podatki o naložbah kažejo, da je bila konec leta 2020 kumulativna vrednost turških naložb v Sloveniji 19,8 milijona evrov, lastniški kapital je znašal devet milijonov evrov. Kumulativna vrednost neposrednih naložb slovenskih podjetij v Turčiji pa je dosegala 14,2 milijona evrov.

Krepitev povezav Turkish Airlines z Brnikom

Han se bo popoldne srečal še s turškim ministrom za industrijo in tehnologijo Mustafo Varankom. Med pomembnejšimi točkami pogovora bodo krepitev letalskih povezav Turkish Airlines na letališču Brnik, delovanje mešane slovensko-turške gospodarske komisije ter izzivi, povezani z logistiko in članstvom Turčije v Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco GPAI.

Ministra bosta podpisala tudi medvladni protokol, s čimer bosta državi poenostavili administrativne postopke pri izvajanju skupnih razpisov za sodelovanje med raziskovalnimi institucijami.