Foto: PU Koper
Foto: PU Koper

Na gradbišču so v torek pripravili dan odprtih vrat, generalni direktor družbe 2TDK-ja Pavle Hevka pa je povedal, da dela potekajo dobro, trenutno pa na devetih gradbiščih dela okrog 400 delavcev. Do konca poletja naj bi se število delavcev na gradbišču drugega tira povzpelo na približno 2000, je povedal Hevka. "Še vedno potrebujemo delavce na gradbišču, saj bo odprtih skupno 14 gradbišč, zdaj imamo odprtih devet. Na vsakem gradbišču dela okrog 40 delavcev."

Naselje za turške delavce v Orehku pri Postojni je zdaj urejeno, nekoliko hitreje bi morali pridobivali le delovna dovoljenja zanje. "Turški delavci so zadovoljni in mi z njimi. Res so dobri delavci in kakovostno opravljajo svoje delo," je še dejal.

Če se časovnica zaradi vseh dosedanjih težav ne spreminja, je nekaj zamud vendarle tako zaradi epidemije covida-19 kot pomanjkanja delavcev. Nove zamude bi lahko povzročilo pomanjkanje določenega gradbenega materiala. Zagotovo pa ni ogrožen zaključek del, ki jih napovedujejo konec leta 2026.

Gradbeni material se draži

Prav zaradi nenehnih podražitev gradbenega materiala in energentov se bodo zagotovo dvignile tudi cene opravljenih del na gradbišču drugega tira. Doslej niso podpisali še nobenega aneksa k pogodbam za izvedbo del, vendar se bo to zagotovo zgodilo.

"Cene so šle gor in treba jim je priznati to razliko. Že teh deset odstotkov, ki so pripisani tveganju izvajalca, je po moje nepoštenih. V četrtek imamo na dnevnem redu seje nadzornega sveta prav to temo, torej podražitve in morebitno priznavanje višjih cen izvajalcem," je pojasnil Hevka.

Vendar prihaja tudi do pocenitev del. Tako bo za približno deset odstotkov nižja cena izgradnje predora Mlinarji, dela pa bodo končana slab mesec prej, kot je bilo predvideno.

Ob preboju predora Mlinarji pripravljajo v ponedeljek krajšo slovesnost, na kateri naj bi bil po besedah generalnega direktorja prisoten poleg slovenskega infrastrukturnega ministra tudi njegov turški kolega.