Naselje Orehek. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Naselje Orehek. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Podjetje je moralo plačati 33.000 evrov kazni oziroma nadomestila za degradacijo prostora. Zdaj je znesek plačan in turško podjetje bo naselje lahko zgradilo do konca, vanj pa bo v prihodnjih mesecih naselilo več kot 400 delavcev, ki gradijo predore in viadukte na trasi drugega tira, je poročala Televizija Slovenija.

Kot smo poročali, je turško podjetje Yapi Merkezi želelo delavsko naselje pri Orehku postaviti po vzoru naselja na Hrušici, kjer turški gradbinec Cengiz koplje drugo cev predora Karavanke, a so morali v nasprotju s postavitvijo naselja na Hrušici, pri čemer je bila zadostna priglasitev del, za začasno naselje pri Orehku zaprositi za gradbeno dovoljenje.

Sive lase naj bi gradbincem povzročal tudi eden od lastnikov nepremičnine v okolici načrtovanega naselja, ki je želel gradbo zaustaviti tudi z vloženo kazensko ovadbo, v kateri izvajalcem očita onesnaževanje okolja in pitne vode.

Turški delavci so medtem nastanjeni v lokalnih hotelih. Izvajalci so zadnje pridobili okoli 140 delovnih dovoljenj, neuradno jih čakajo še približno 350.

Dela na drugem tiru morajo biti glede na časovnico končana leta 2025, leto pozneje pa naj bi bil tir predan v uporabo.