Govor predsednika Pahorja. Foto: Daniel Novakovič/STA
Govor predsednika Pahorja. Foto: Daniel Novakovič/STA

Forum Čas zdravljenja – za mir med kulturami in razumevanje med verstvi, ki bo tri dni potekal v Bologni, je eden izmed osrednjih dogodkov italijanskega predsedovanja G20.

"Dialog ni samo to, da poveš svoje stališče. Dialog je tudi to, da spoštljivo poslušaš drugačno. Zlasti visoka kultura dialoga predvideva usklajevanje različnih stališč. Menim, da tega danes primanjkuje, da je dialog osiromašen. Vsi, zlasti pa tisti, ki smo politično poklicani, smo odgovorni, da dialogu vrnemo njegovo moč," je dejal predsednik Pahor.

Dopisnik RTV Slovenija iz Italije, Janko Petrovec, je poročal, da je Pahor tudi sprožil pobudo za srečanje visokih predstavnikov različnih Cerkva na področju Zahodnega Balkana.

Pahor v pogovoru s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. Foto: Daniel Novakovič/STA
Pahor v pogovoru s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. Foto: Daniel Novakovič/STA

V ponedeljek se bodo v Bologni sešli ministri za zunanje in verske zadeve različnih držav, pa tudi ministri za izobraževanje. Poleg njih bodo na forumu sodelovali predstavniki mednarodnih organizacij in verstev ter akademiki.

Papež Frančišek je v Bologno poslal pismo, v katerem udeležence poziva, naj služijo resnici, se bojujejo proti verski nepismenosti in za enakopraven, celosten in solidaren razvoj narodov.

Srečanje se bo končalo v torek – sklepna deklaracija naj bi vsebovala samo tri kratke zaveze: prvič, ne bomo se pobijali; drugič, drug drugemu bomo pomagali; in tretjič, drug drugemu bomo odpuščali, je poročal Janko Petrovec.

Pahor prejemnik priznanja univerze v Bologni

Bolonjska univerza bo medtem v ponedeljek predsedniku Pahorju podelila odlikovanje Sigillum Magnum. Gre za najvišje odlikovanje, ki ga ta starodavna univerza podeljuje vplivnim posameznikom.

Med drugimi so odlikovanje prejeli predsednik Italijanske Republike Sergio Mattarella, nekdanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi, nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, papež Janez Pavel II. in nekdanji predsednik Izraela ter Nobelov nagrajenec Šimon Perez.

Forum o medkulturnem in verskem dialogu v Bologni