Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pahor je direktorja STA-ja Bojana Veselinoviča in direktorja Ukoma Uroša Urbanijo na pogovor povabil pred dnevi, saj ga je direktor Slovenske tiskovne agencije v pismu prosil za podporo pri vnovičnem pozivu vladi, naj zagotovi sredstva za delovanje agencije.

"Po daljšem pogovoru sem lahko z veseljem ugotovil, da sta se danes oba direktorja izrekla, da sta pripravljena na nadaljevanje dialoga in rešitev problema," je po srečanju sporočil Pahor in dodal: "Oba direktorja tudi soglašata, da se bosta potrudila za takšne dopolnitve pogodbe, da jo bosta lahko v kratkem podpisala in tako poskrbela za rešitev vprašanja rednega financiranja STA-ja."

Urbanija se je Pahorju zahvalil za njegov prispevek k obnovitvi dialoga, ki je zastal julija. "Glede na današnje pogovore sem prepričan, da je želja tako na strani STA-ja kot na strani Ukoma, da se to čim prej in nemudoma uredi. Izhodišče nadaljnjih pogovorov bo seveda pogodba, ki je bila Slovenski tiskovni agenciji poslana že julija. Seveda pa pri vsaki pogodbi so možne spremembe, tako da upam, da bomo ta kompromis in to nemoteno komuniciranje čim prej uredili, predvsem v dobro vseh zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji, ker je nepredstavljivo, da se mesece za mesecem sprašujejo, kako naprej".

Tudi Veselinovič se je zahvalil Pahorju, ker se je odzval na njihov poziv vladi, naj nemudoma vzpostavi financiranje STA-ja: "S tem korakom je pokazal, da ne gre za problem odnosa med dvema institucijama, še manj – kot se včasih predstavlja v javnosti – za spopad med direktorjem Ukoma in direktorjem STA-ja, ampak za mnogo resnejši problem. Za vprašanja, povezana s spoštovanjem načel pravne države, in vprašanja, ki zadevajo varovanje medijske svobode. In za to gre v tem primeru."

Bojan Veselinovič in Uroš Urbanija. Foto: BoBo
Bojan Veselinovič in Uroš Urbanija. Foto: BoBo

Prepričan je, da bodo našli tudi skupne rešitve za tista vprašanja, ki so do zdaj preprečevala podpis pogodbe. "S svoje strani bom skupaj s sodelavci STA-ja storil vse, da bo prišlo do podpisa pogodbe še ta mesec, moje upanje je, da se bo to zgodilo do sredine tega meseca." Urbanija je pozneje dodal, da se bodo glede podrobnosti izplačil in poplačil zapadlih obveznosti dogovorili "nemudoma, vsekakor v nekem razumnem roku".

Sogovorniki so se na srečanju dogovorili še, da se bodo "skušali vzdržati izjav, ki bi lahko ogrozile zaupanje, ki je bilo danes vzpostavljeno, in bi onemogočile rešitev problema", je na koncu še pojasnil Pahor.

Pahor se je sicer o vprašanju financiranja z Veselinovičem in Urbanijo pogovarjal že na začetku decembra lani in ocenil, da "Slovenska tiskovna agencija kot agencijski servis opravlja pomembno poslanstvo v javnem interesu. Zato njen obstoj ne sme biti ogrožen." V tem smislu je pozval vlado in vodstvo agencije, da skladno s predpisi razčistita vprašanja, zaradi katerih je prišlo do zastoja financiranja STA.

STA ostaja brez državnega financiranja, ki ga za izvajanje javne službe predvidevata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon, že 250 dni.

V spor med STA-jem in Ukomom posegel Pahor

Predsednik SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na Twitterju zapisal, da ne razume vztrajanja pri medijskih manipulacijah glede STA. Opozoril je, da je vlada uspela s pritožbo pri vrhovnem sodišču, in ne obratno. "STA ni dokazala nepopravljive škode. Manipulacije ne pomagajo. Direktor naj konča te igrice," je dodal.

Srečanje direktorja STA-ja in vodje Ukoma