Papež pozdravlja vernike v Bariju. Foto: EPA
Papež pozdravlja vernike v Bariju. Foto: EPA

"Danes Sredozemlju grozijo številni izbruhi nestabilnosti in konflikti, tako na Bližnjem vzhodu kot v različnih državah Severne Afrike," je povedal papež škofom, ki so v Bariju razpravljali o Sredozemlju. "Pozabiti ne smemo niti na nerešen konflikt med Izraelci in Palestinci, pri čemer obstaja še nevarnost nepravičnih rešitev, kar bi bil lahko uvod v nove krize," je dodal.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je pri tem mislil na mirovni načrt ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je pripravil njegov zet in svetovalec Jared Kushner. Palestinci načrt zavračajo, ker med drugim priznava izraelsko suverenost nad deli zasedenega Zahodnega brega, Palestincem pa postavlja številne pogoje, preden bi lahko imeli svojo državo. Med drugim predvideva izraelsko priključitev judovskih naselbin in doline reke Jordan na okupiranem Zahodnem bregu, Jeruzalem bi ostal nedeljiva prestolnica Izraela. Hkrati predvideva ustanovitev palestinske države s prestolnico v delu Vzhodnega Jeruzalema. V mednarodni skupnosti je načrt naletel na deljene odzive.

Frančišek je danes v Bariju dejal še, da se boji govorov sodobnih populističnih voditeljev, ki jih je primerjal s tistimi, "ki so v 30. letih preteklega stoletja širili strah in sovraštvo".

Na srečanju z naslovom Sredozemlje kot meja miru so govorili o prihodnosti Cerkve. Med udeleženci sta bila tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl in upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek.