Abas je načrt primerjal s švicarskim sirom. Foto: Reuters
Abas je načrt primerjal s švicarskim sirom. Foto: Reuters

Abas je dejal, da načrt iz Palestine "dela švicarski sir", in pozval tudi mednarodno skupnost, naj ga zavrne.

"Zavračamo izraelsko-ameriški načrt, ki postavlja pod vprašaj legitimne pravice Palestincev," je dejal Abas in pokazal zemljevid Palestine po ameriškem predlogu ter dodal, da je to podobno švicarskemu siru.

"Ta načrt si prizadeva končati vprašanje Palestine. Zavrnili smo ga, ker ne predvideva več suverenosti države Palestine nad Vzhodnim Jeruzalemom, kar je že sam po sebi zadosten razlog, da ga zavrnemo," je dejal in dodal, da se bodo izvršitvi tega načrta uprli na terenu.

Palestinci so Trumpov načrt kategorično zavrnili. Foto: Reuters
Palestinci so Trumpov načrt kategorično zavrnili. Foto: Reuters

"Kdo med vami bi sprejel podobno državo v podobnih okoliščinah? Načrt nagrajuje okupacijo in ne bo prinesel miru ali stabilnosti v regijo," je med drugim dejal Abas in zagotovil, da so Palestinci še naprej zavezani sporazumu iz Osla.

Mladenov se strinja z Abasom

Z njim se je strinjal tudi posebni odposlanec ZN-a za Bližnji vzhod Nikolaj Mladenov, ki je dejal, da bi imela pripojitev dela Zahodnega brega Izraelu uničujoče posledice za rešitev dveh držav. Stališče ZN-a po njegovih besedah ostaja, da je mir mogoče doseči le z rešitvijo dveh držav v okviru meja pred izraelsko zasedbo palestinskega ozemlja leta 1967, Jeruzalem pa mora postati prestolnica obeh držav.

Mladenov je dodal, da vztrajanje pri znanih stališčih ni dovolj, ampak so zdaj potrebni konkretni predlogi, kako naprej. Zato je obe strani pozval k pogajanjem.

Kushner je načrt za mir na Bližnjem vzhodu sestavljal tri leta, Palestinci pa ga zavračajo, ker med drugim priznava izraelsko suverenost nad deli zasedenega Zahodnega brega, Palestincem pa postavlja številne pogoje, preden bi lahko prišli do svoje države.

Odkar je bil načrt objavljen, se napetosti med Izraelom in Palestinci povečujejo, v spopadih je bil do zdaj ubit en Palestinec, več deset pa jih je bilo ranjenih.