Papež Frančišek je govoril iz knjižnice v apostolski palači v Vatikanu. Foto: Reuters
Papež Frančišek je govoril iz knjižnice v apostolski palači v Vatikanu. Foto: Reuters

Znova se je zahvalil ženskam, ki v času boja proti novemu koronavirusu delajo dan in noč, da bi omejile širjenje okužb, kot so zdravnice, medicinske sestre, policistke, paznice v zaporih in trgovke. Pohvalil je tudi vse ženske, ki doma skrbijo za otroke, ostarele in druge ranljive skupine.

Poudaril je: "Te ženske včasih tvegajo, da postanejo žrtve nasilja, ob tem, da nase prevzamejo breme, ki je zanje pretežko. Molimo zanje, da jim bo Gospod dal moč in da jih bodo skupnost in njihove družine podpirale."

Papež tokrat ni govoril z balkona nad Trgom svetega Petra, ki je zaradi omejitvenih ukrepov že ves praznični čas popolnoma prazen, pač pa iz svoje knjižnice. Dodal je, da moli za vse države, ki jih je pandemija prizadela, predvsem pa za tiste, v katerih je umrlo največ ljudi. Naštel je ZDA, Italijo, Španijo in Francijo, nato pa dodal: "Seznam je dolg."

Številne države poročajo, da je v času, ko je glavno geslo #ostani doma, število primerov družinskega nasilja poraslo. V New Jerseyju v ZDA se je na primer število zlorab in družinskega nasilja povečalo za kar 24 odstotkov, v Španiji pa v prvih dveh tednih karantene za 12 odstotkov.

Papež Frančišek ob koncu praznovanja velike noči nagovoril vernike