39-letno Marognovo so v Milanu aretirali 13. oktobra na podlagi mednarodne tiralice. Foto: Reuters
39-letno Marognovo so v Milanu aretirali 13. oktobra na podlagi mednarodne tiralice. Foto: Reuters

39-letno Marognovo so v Milanu aretirali 13. oktobra na podlagi mednarodne tiralice, ki so jo izdali vatikanski tožilci. Ti Marognovi očitajo poneverbo pol milijona evrov.

Denar za torbice in luksuzne izdelke

Marognova je priznala, da je od svetega sedeža oziroma kardinala Becciuja, ki ga je papež septembra odstavil s položaja namestnika državnega tajnika, prejela pol milijona evrov. Namesto za človekoljubne namene naj bi ga porabila za luksuzne izdelke, med drugim za torbice, čevlje in parfume.

Vatikanski tožilci očitajo poneverbo pol milijona evrov. Foto: Reuters
Vatikanski tožilci očitajo poneverbo pol milijona evrov. Foto: Reuters

Sredstva naj bi Marognova prejela tudi za obveščevalno delo, povezano z reševanjem ugrabljenih misijonarjev v Aziji in Afriki, vendar vatikanski preiskovalci opozarjajo, da obstaja dvom o pooblastilih za njeno obveščevalno dejavnost.

Denar naj bi v več obrokih prejela na račun omenjenega podjetja v Sloveniji, ki pa naj bi bilo zgolj kulisa za nečedne posle.

Njun odnos prišel na dan

Da je vatikanski finančni škandal povezan tudi s Slovenijo, je v javnost prišlo na začetku oktobra. To so razkrili v televizijski oddaji, v kateri so pridobili več obremenilnih dokazov, iz dokumentov pa naj bi bilo razvidno tudi to, da sta Marogna in Becciu v zaupnem odnosu.

V pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera je pred tedni Marognova, ki je diplomirala iz geopolitike in se predstavlja kot izvedenka za mednarodne teme, obtožbe zanikala.

Sorodna novica Vatikanska finančna afera: Prijeli direktorico družbe s sedežem v Ljubljani

Kot je zatrdila, je svetemu sedežu pomagala pri diplomatskem posredovanju v severnoafriških državah in na Bližnjem vzhodu. Potrdila je, da je prek svojega podjetja s sedežem v Sloveniji prejela pol milijona evrov, kar naj bi bilo za njen honorar, potovanja in svetovalne storitve.

Odstop vplivnega kardinala

Becciu je preiskovalcem dejal, da ga je Marogna ogoljufala, eden najvplivnejših kardinalov pa je nepričakovano odstopil 24. septembra.

Njegov odstop naj bi bil povezan s preiskavo v povezavi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira dobrodelna dela v najrevnejših predelih Katoliške cerkve.