Papež Frančišek spreminja pravila vatikanskih financ. : Reuters
Papež Frančišek spreminja pravila vatikanskih financ. : Reuters

Po novem naj bi vatikanski denar razporejal en sam organ, drugi pa ga bo nadzoroval.

Gre za večstomilijonski, precenjeni nakup nepremičnine na londonski Aveniji Sloane; gre za domnevne nepotistične posle odstavljenega kardinala Angela Becciuja in sumljiva nakazila na slovenski račun njegove znanke Cecilie Marogna; gre za naložbe v investicijski sklad na Malti – toda predvsem gre za Frančiškovo željo, da bi vatikansko finančno poslovanje postalo pregledno.

Državno tajništvo, ki pod vodstvom kardinala Pietra Parolina odgovarja za splošne zadeve in diplomatski aparat Svetega sedeža, je doslej sámo bdelo nad svojo porabo, naložbami in nepremičninami, pa tudi nad denarjem iz naslova Petrovega novčiča, ki ga katoličani pošiljajo v Vatikan za papeževa dobra dela. Toda po omenjenih škandalih, ki po večini izvirajo iz let, ko je bil Parolinov namestnik za splošne zadeve kardinal Becciu, se pravila igre spreminjajo.

Papež želi, da se Vatikan znebi nekaterih naložb

Po novem bodo finance državnega tajništva prešle pod premoženjsko upravo apostolskega sedeža APSA, poslovanje pa bo nadziral sekretariat za ekonomijo. Frančišek je ob tej odločitvi izrazil še željo, naj se Vatikan čim hitreje znebi naložb v malteški sklad in londonsko nepremičnino.

Preiskava londonskega posla se medtem nadaljuje. Zaradi nje je doslej izgubilo delo pet vatikanskih uslužbencev, poveljnik orožnikov in predsednik organa za nadzor finančnega poslovanja v državi.

Papež Frančišek je v oktobrskem intervjuju za italijansko agencijo ADNKronos znova izrazil odločnost, da izkorenini korupcijo v Katoliški cerkvi – toda zato ker gre za večstoleten problem, po lastnih besedah "ni preveč optimističen".