Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Bratislavo je Frančišek prispel iz Budimpešte, kjer se je udeležil zaključka Mednarodnega evharističnega kongresa in se srečal tudi s premierjem Viktorjem Orbanom.

Po sprejemu pri slovaški predsednici je v predsedniški palači nagovoril predstavnike političnega in družbenega življenja v državi. V nagovoru je poudaril velik pomen bratstva, ki da je toliko nujnejše, ko se po težkih mesecih pandemije s podporo Evropske unije naznanja težko pričakovana gospodarska obnova.

Zgodovino Slovaške je Frančišek povzel kot "sporočilo miru" in kot primer navedel rojstvo ločenih držav Češke in Slovaške, ki je potekalo brez konfliktov.

"Ta država mora znova potrditi sporočilo integracije in miru, Evropa pa se mora izkazati s solidarnostjo, ki naj jo s preseganjem meja znova popelje v središče zgodovine," je pozval papež.

Papež na Slovaškem

Izrazil je prepričanje, da se v popolnoma povezanem svetu nihče, niti kot posameznik niti kot država, ne more osamiti, kar da je pomembna lekcija pandemije. Po njej si papež želi boj pravičnega sveta in meni, da ne sme biti nihče stigmatiziran ali diskriminiran, prihodnost pa naj zaznamujeta resen boj proti korupciji in pravica do zaposlitve.

Slovake, ki so nekoč živeli v komunizmu, ki jim je odvzel svobodo, je pozval, naj ne zaidejo v drugo ideologijo individualizma, ki je "izpraznjeno smisla".

Cerkev mora opustiti skrb sama zase

Po obisku predsedniške palače se je Frančišek v katedrali sv. Martina in na sedežu bratislavske nadškofije srečal s škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami, bogoslovci in drugimi. Pozval jih je, naj spet prisluhnejo ljudem. Cerkev bi po njegovih besedah morala opustiti skrb sama zase in se namesto tega posvetiti "realnemu življenju ljudi".

V centru Betlehem se je sešel s predstavniki judovske skupnosti

Popoldne je Frančišek v slovaški prestolnici obiskal center Betlehem, ki ga že več kot 20 let vodijo misijonarke ljubezni. V starem mestnem jedru, kjer je nekoč stala sinagoga, se je sešel s predstavniki judovske skupnosti.

Sinagogo so leta 1969 porušile tedanje komunistične oblasti, da so naredile prostor za most čez Donavo.

Spomnil se je na čas med drugo svetovno vojno na Slovaškem, ko je državo vodil katoliški duhovnik Jozef Tiso, ki je podpisal zakone, uperjene proti Judom in dovoljeval njihove deportacije. Papež Tisa ni omenil z imenom. V holokavstu je umrlo več kot 100.000 slovaških Judov.

"Tu je bilo oskrunjeno Božje ime," je povedal in dodal, da ob tem občuti sram. "Združimo se v obsodbi vsakršnega nasilja in vseh oblik antisemitizma," je pozval papež.

V torek bo obisk nadaljeval na vzhodu države. Obisk bo v sredo sklenil z mašo in nagovorom v znanem Marijinem romarskem središču Šaštin na križišču Slovaške, Češke in Avstrije.