Papež bo obiskal dve pretežno pravoslavni državi. V Bolgariji je zgolj odstotek prebivalcev katoličanov, enako v Severni Makedoniji, kjer je poleg večinskih pravoslavcev tudi okoli tretjina prebivalcev muslimanov. Foto: Reuters

Papeža je na letališču ob prihodu v pretežno pravoslavno Bolgarijo sprejel premier Bojko Borisov. Papež se je srečal tudi z bolgarskim predsednikom Rumenom Radevom.

"Dovolim si predlagati, da svojih oči, src in rok ‒ kot je to tradicija pri vas ‒ ne zapirate pred tistimi, ki trkajo na vaša vrata," je dejal po pogovorih.

Najrevnejša država Evropske unije svojo mejo s Turčijo pred prihodom prebežnikov zapira z ograjo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Na usodo beguncev bo papež opozoril v ponedeljek zjutraj, ko bo obiskal begunsko taborišče v Sofiji.

Frančišek je opomnil, da je tudi več kot dva milijona bolgarskih državljanov v iskanju boljšega življenja odšlo v druge države.

"Vaša država se je vedno znova dokazala kot most med Vzhodom in Zahodom," je nadaljeval. Po njegovem prepričanju je Bolgarija sposobna krepiti stike med različnimi kulturami, narodnostmi in verami, ki v državi že stoletja živijo v miru.

Po besedah premierja Borisova obisk papeža odraža "njegove interese za miren gospodarski razvoj Balkana", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obisk držav s peščico katoličanov

Frančišek je začel obisk pretežno pravoslavnih Bolgarije in Severne Makedonije, kjer je le peščica prebivalcev katoličanov. V Sofiji se bo sestal tudi z voditeljem Bolgarske pravoslavne cerkve, patriarhom Neofitom. Popoldne bo v središču Sofije daroval mašo na prostem.

Iz glavnega mesta bo nato odpotoval v 170 kilometrov oddaljeno mesto Rakovski, kjer živi najvišji odstotek katoličanov v Bolgariji. Tam bo obhajal mašo, kosil z bolgarskimi katoliškimi škofi in se srečal s katoliškimi verniki. Ob koncu obiska bo na sofijskem Trgu neodvisnosti vodil še ekumensko molitev za mir.

Tudi v Severni Makedoniji, kamor bo dopotoval v torek, papeža čaka obsežen program.