Papež Frančišek na redni avdienci. Foto: Reuters
Papež Frančišek na redni avdienci. Foto: Reuters

Frančišek je dejal, da se je za to, da bo pokopan v rimski baziliki Marije Snežne, odločil zaradi svoje pobožnosti do Marije. V omenjeno baziliko hodi redno molit pred vsakim svojim potovanjem v tujino in po njem. Sama pogrebna maša bi bila predvidoma na Trgu sv. Petra, je svoje pogrebne načrte razkril v torek v intervjuju za mehiško televizijo N+.

Kot navaja Reuters, se je papež, ki bo v nedeljo praznoval 87. rojstni dan, v pogovoru z vatikansko dopisnico omenjene mehiške televizije, ki ga je opravil pred mašo v baziliki sv. Petra, zdelo, da je okreval po bronhitisu, bil je dobro razpoložen. Po papeževih besedah se je treba pripraviti na starost in omejitve, ki jih ta prinaša. Zatrdil je, da kljub zdravstvenim težavam, ki so ga pestile letos, ni nikoli razmišljal o odstopu.

Frančišek je razkril, da sodeluje z vatikanskim ceremoniarjem, nadškofom Diegom Ravellijem, da bi poenostavil dovršene, kot knjige dolge pogrebne obrede za papeža, ki so bili uporabljeni za njegove predhodnike. Papež je znan po svoji skromnosti. Med drugim se izogiba škrlatnemu, s krznom obrobljenemu ogrinjalu, znanem pod imenom moceta, niti ne nosi zlatega križa, temveč je obdržal posrebren križ, ki ga je uporabljal že kot nadškof v Buenos Airesu.

Številni papeži so sicer pokopani v kriptah pod baziliko svetega Petra. Zadnji papež, ki je bil pokopan zunaj Vatikana, je bil Leon XIII., ki je umrl leta 1903 in je pokopan v baziliki svetega Janeza Lateranskega v Rimu.

Frančišek je v pogovoru še dejal, da bi bil pripravljen odstopiti – kot je to storil Benedikt leta 2013 –, če bi se njegovo zdravstveno stanje zelo poslabšalo, obenem pa verjame, da papeževi odstopi ne bi smeli postati pravilo.

Priznal je, da je od Benediktove smrti pred enim letom morda postal manj potrpežljiv in odločnejši do svojih konservativnih kritikov, ki so v pokojnem papežu videli svojega zastavonošo, češ da se včasih "nekaterim morate nekoliko zoperstaviti". Frančišek je prejšnji mesec sprejel disciplinske ukrepe proti dvema konservativnima ameriškima prelatoma.

Na vprašanje o zdravju je dejal: "Počutim se dobro, počutim se bolje. Včasih mi rečejo, da nisem razumen, ker se počutim, da lahko nekaj počnem. Mislim, da so to dobri znaki, kajne? Kar dobro sem."

Ob tem je prvi mož Katoliške cerkve tudi potrdil, da je od novoizvoljenega argentinskega predsednika Javierja Mileija prejel povabilo na obisk v Argentino. Med volilno kampanjo je desničar Milei izjavil, da ima "papež afiniteto do morilskih komunistov". Označil ga je za predstavnika zla na zemlji in pozval k prekinitvi diplomatskih stikov s Svetim sedežem, dokler bo v Cerkvi, kot je dejal, prevladoval totalitarni duh.

"Kar je bilo izrečeno med volilno kampanjo, gre na stranski tir," je kljub temu v intervjuju spravno dejal Frančišek. Ob tem je rekel, da upa, da se bo prihodnje leto odpravil na tri potovanja, v Polinezijo, v Belgijo in v rodno Argentino, ki jo bo obiskal prvič po izvolitvi leta 2013.