Gatwick, ki je približno 50 kilometrov južno od Londona, je osmo najprometnejše letališče v Evropi. Foto: Reuters
Gatwick, ki je približno 50 kilometrov južno od Londona, je osmo najprometnejše letališče v Evropi. Foto: Reuters

Britanska policija je glede nezakonite uporabe letalnikov, ki je več dni motila pomembno letališče, v petek pridržala 47-letnega moškega in 54-letno žensko, ki prihajata iz kraja Crawley blizu letališča.

Po poročanju BBC-ja so ju izpustili brez obtožb. "Obe osebi sta v celoti sodelovali v naši preiskavi in zadovoljen sem, da nista več osumljenca v primeru incidentov z brezpilotnimi letalniki na letališču Gatwick," je dejal višji policijski inšpektor v Sussexu Jason Tingley. "Naša preiskava se nadaljuje z namenom najti odgovorne za napade z letalniki," je nadaljeval in dodal, da preiskava poteka v več različnih smereh.

Letališče je medtem ponudilo nagrado 50.000 funtov (56.000 evrov) za podatek, ki bi privedel do aretacije in obsodbe odgovornih za motnje letališča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tri dni motenj na letališču

Promet na drugem najprometnejšem britanskem letališču so ustavili v sredo zvečer, potem ko so se pojavila poročila o dveh letalnikih nad pristajalno stezo. V četrtek je nato letališče skoraj ves dan ostalo zaprto, v petek pa je bilo večinoma odprto, vendar promet zaradi številnih odpovedi še ni mogel v celoti steči normalno. V soboto so se razmere normalizirale.

Prizadetih je bilo več kot 140.000 potnikov, odpovedanih pa več sto poletov.

V Veliki Britaniji je od konca julija prepovedano upravljanje letalnikov v krogu enega kilometra od letališča. Za ogrožanje varnosti letal z letalniki je predvidena do petletna zaporna kazen.