Foto: Reuters
Foto: Reuters

52-letni levosredinski premier je presenetil tako nasprotnike kot zaveznike, ko je v sredo sporočil, da bo premislil o prenehanju opravljanja javne funkcije. Sodno preiskavo zoper ženo Begono Gomez zaradi trgovanja z vplivom in poslovne korupcije je sicer že takrat označil za neutemeljeno blatenje in politične napade svojih nasprotnikov.

Takrat je na omrežju X objavil daljši osebno obarvan zapis. "Moram se ustaviti in razmisliti. Moram si odgovoriti na vprašanje, ali se je vredno truditi navkljub vsemu blatenju, za katero se desnica in skrajna desnica pretvarjata, da je politika. Ali bi ostal na čelu vlade ali bi se raje odpovedal tej ogromni časti," je med drugim zapisal.

Sanchez se je sestal s kraljem Filipom VI., ki ga je moral obvestiti o svoji odločitvi, in v televizijskem nagovoru sporočil, da ostaja na položaju. Sanchez je dejal, da so ga k temu spodbudili številni izrazi podpore ob koncu tedna.

Sanchez se je zahvalil za vsa sporočila podpore, ki jih je prejel konec tedna in ki so po njegovih besedah vplivala na njegovo odločitev. "Zaradi te mobilizacije sem se odločil, da ostanem na čelu vlade," je povedal.

V soboto se je pred sedežem socialistične delavske stranke (PSOE) v Madridu zbralo več kot deset tisoč ljudi, ki so želeli Sanchezu izraziti podporo in ga prepričati, naj ostane predsednik vlade. Foto: Reuters
V soboto se je pred sedežem socialistične delavske stranke (PSOE) v Madridu zbralo več kot deset tisoč ljudi, ki so želeli Sanchezu izraziti podporo in ga prepričati, naj ostane predsednik vlade. Foto: Reuters

V svojem nagovoru se je zavzel tudi za spodobnost v političnem in javnem diskurzu. "Z ženo se zavedava, da se ta kampanja diskreditiranja ne bo končala, saj jo trpiva že deset let, vendar to lahko preneseva. Gre predvsem za odločitev, kakšna družba želimo biti. Naša država potrebuje ta razmislek. Predolgo smo dopuščali, da tovrstno blatenje onesnažuje naše javno življenje," je dodal.

Preiskava proti njegovi ženi se je začela 16. aprila na podlagi pritožbe protikorupcijske skupine Manos Limpias, ki je povezana s skrajno desnico. Španski portal El Confidencial je pred tem poročal, da je Gomez tarča preiskave zaradi njenih povezav z več zasebnimi podjetji, ki so prejela državna sredstva oziroma so bila izbrana na razpisih za javna naročila.

Sanchez iz vrst socialistov je preiskavo in obtožbe proti svoji soprogi označil za brezsramne napade političnih nasprotnikov z desnega pola, pri čemer je izpostavil desno Ljudsko stranko (PP) in skrajno desno Vox ter njuna voditelja, Alberta Nuneza Feijooja in Santiaga Abascala.

V obeh strankah so Sanchezu po objavi zapisa očitali, da igra žrtev. Feijoo ga je obtožil tudi, da iz vladanja dela spektakel in sramoti celotno državo.

Špansko državno tožilstvo je sicer po objavi Sanchezovega pisma v četrtek predlagalo ustavitev preiskave.

Pedro Sanchez ostaja na položaju predsednika španske vlade