Čeprav večina vprašanih še zdaleč ni navdušena nad zdajšnjim odnosom med Združenim kraljestvom in Unijo – za dobrega ga označuje le petina –, pa rezultati kažejo, da britanska javnost glede brexita ostaja skorajda enako razdeljena, poroča novinar Radia Slovenija Matjaž Trošt.

Na Otoku prepoznavajo močan upad gospodarske dejavnosti, vezane na Unijo. Foto: Reuters
Na Otoku prepoznavajo močan upad gospodarske dejavnosti, vezane na Unijo. Foto: Reuters

Štiri petine vprašanih bi glasovale enako kot pred leti, morebitno referendumsko vprašanje o vnovični pridružitvi Uniji pa bi 52 odstotkov volivcev zavrnilo.

Izvoz v Unijo se je prepolovil

Na Otoku prepoznavajo močan upad gospodarske dejavnosti, vezane na Unijo, samo v kmetijsko-prehranskem sektorju se je v primerjavi z letoma 2019 in 2020 izvoz prepolovil, a dejstvo je, da je podatke za obdobje po brexitu težko vrednotiti zaradi pandemije in posledičnih ukrepov.

Ključno sporno vprašanje ostaja severnoirski protokol, za katerega kritiki na Otoku trdijo, da ustvarja mejo med Severno Irsko in preostalim Kraljestvom.

Desettisoči državljanov EU-ja, ki živijo v Združenem kraljestvu, si morajo do konca junija urediti status za bivanje tam. Foto: Reuters
Desettisoči državljanov EU-ja, ki živijo v Združenem kraljestvu, si morajo do konca junija urediti status za bivanje tam. Foto: Reuters

London je pred dnevi Unijo zaprosil za podaljšanje roka za vzpostavitev carinskega nadzora za blago, kot so ohlajeni mesni izdelki iz Velike Britanije na Severno Irsko, medtem ko v Bruslju pozivajo k čimprejšnji stalni ureditvi in svarijo pred enostranskimi ukrepi.

Ursula von der Leyen o kompromisu

Pred dnevi je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dejala, da je začetek ločenega življenja pričakovano zahteven, pri čemer je dala vedeti, da je severnoirski protokol najboljši kompromis, ki so ga zmogli poiskati in ga je treba spoštovati.

Protokol omogoča prost pretok blaga in storitev na irskem otoku, kjer meje med Severno Irsko in delom Kraljestva ter Republiko Irsko in delom Unije po določilih mirovnega sporazuma iz leta 1998 ne sme biti.

Roka ne bodo podaljšali

Desettisoči državljanov EU-ja, ki živijo v Združenem kraljestvu, si morajo v roku enega tedna, tj. do konca meseca, urediti status za bivanje tam, poroča Guardian.

Britanski minister za migracije Kevin Foster je napovedal, da roka za oddajo vlog ne bodo podaljšali, čeprav opažajo velik porast prispelih vlog, ki jih na dan naštejejo tudi do 12.000. Poudaril je, da bodo tisti, ki si statusa ne bodo uredili, s prvim julijem izgubili pravico dostopa do nekaterih javnih storitev.