Foto: EPA
Foto: EPA

Danski finančni minister Jeppe Bruus Christensen je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pojasnil, da bo davek od leta 2025 v povprečju znašal okoli 70 danskih kron (9,39 evra), leta 2030 pa dosegel 100 danskih kron (13,31 evra).

Za polete znotraj Evrope bodo morali potniki plačati okoli osem evrov davka, za daljša potovanja, na primer do New Yorka, okoli 32 evrov, do Bangkoka pa okoli 52 evrov.

Danska sicer ni edina država, ki se je odločila za uvedbo takšnega davka. Za podobno potezo sta se pred njo odločili Nemčija in Švedska. Nemčija je davek na letalske vozovnice uvedla leta 2011.

Danska vlada računa, da bo s pomočjo davka za potnike na letalskih poletih do leta 2030 državni proračun napolnila z dodatnimi 160 milijoni evrov. Sredstva bodo namenili podpori prehodu letalske industrije na do okolja prijaznejše motorje in manjšim letališčem, za katera predvidevajo, da bodo najbolj občutila posledice uvedbe davka.

Danski minister za promet Thomas Danielsen je ob tem napovedal tudi vzpostavitev finančne podporne sheme v vrednosti 107 milijonov evrov, ki bo letališčem in letalskim družbam omogočila preizkušanje do okolja prijaznih tehnologij.