V Petrinji izpostavljajo srečno okoliščino, da je potres v sredo stresel območje v večernih urah, ko dela pri pregledu in sanaciji že prej poškodovanih objektov niso več potekala. Foto: Reuters
V Petrinji izpostavljajo srečno okoliščino, da je potres v sredo stresel območje v večernih urah, ko dela pri pregledu in sanaciji že prej poškodovanih objektov niso več potekala. Foto: Reuters

Žarišče potresa v sredo je bilo pri Petrinji, približno 48 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. V potresu sicer ni bi poškodovan nihče, a kljub temu so številni v strahu zbežali na prosto. Sunek je povzročil dodatno škodo na številnih objektih, ki jih bodo morali strokovnjaki znova pregledati in oceniti, kakšne so posledice.

Prebivalci prenočili v šotorih

Med drugim so manjšo gmotno škodo opazili tako na poslopju policijske postaje v Petrinji kot tudi na objektu na vhodu v petrinjsko vojašnico. V vojašnici so namestili več sto prebivalcev, ki so ostali brez strehe nad glavo v potresu z magnitudo 6,2, ki je območje prizadel 29. decembra.

V Petrinji poudarjajo srečno okoliščino, da je potres v sredo stresel območje v večernih urah, ko dela pri pregledu in sanaciji že prej poškodovanih objektov niso več potekala. Prebivalci vasi ob žarišču potresa so noč preživeli v šotorih, saj so se bali spati v svojih hišah.

Že prej porušene hiše še bolj načete, promet ustavili

Blizu Gline so morali ustaviti promet, ker se je ena stanovanjska hiša nagnila in je grozilo, da se bo zrušila na cesto. Iz štaba civilne zaščite so sporočili, da bodo hišo čim prej porušili, da bi zagotovili varnost prometa.

Med drugim so zaprli promet tudi v središču Petrinje, da bi voznike in mimoidoče zavarovali pred morebitnim rušenjem že prej v potresu močno poškodovanih objektov.

Potres v sredo z magnitudo 5 je bil eden močnejših, ki je stresel območje Siško-moslavške županije po 28. decembru, ko so se tla prvič močneje stresla. Začutili so ga prebivalci v drugih delih Hrvaške, pa tudi v Sloveniji in Bosni in Hercegovini.

Med drugim so zaprli promet tudi v središču Petrinje, da bi voznike in mimoidoče zavarovali pred morebitnim rušenjem že prej v potresu močno poškodovanih objektov. Foto: Reuters
Med drugim so zaprli promet tudi v središču Petrinje, da bi voznike in mimoidoče zavarovali pred morebitnim rušenjem že prej v potresu močno poškodovanih objektov. Foto: Reuters

"Da bi rešili življenja, moramo izprazniti središče mesta, razmišljamo celo o evakuaciji," je, kot je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard, dejal župan Petrinje Darinko Dumbović. Vsak nov potres namreč pomeni nevarnost novih ruševin.

"Živimo v strahu, dovolj nam je vsega," pravijo domačini. Pripadniki vojske, civilne zaščite in gasilcev so vso noč preverjali novo škodo na objektih, dejansko oceno pa bodo podali v prihodnje. Ponoči so premestili tudi javno kuhinjo na odprtem, saj se je stavba ob njej poškodovala, je poročala omenjena novinarka.

Zveza prijateljev mladine in Televizija Slovenija zbirata sredstva za Petrinjo

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so dodali možnost doniranja sredstev, in sicer prek telefonske številke, ki jo uporabljamo v sodelovanju ZPMS in Televizije Slovenija.

Kako darovati?

Prek SMS-a:
Prek SMS-sporočila na 1919 s ključno besedo DARILO (darovali boste 1 evro) ali DARILO5 (darovali boste 5 evrov),

prek telefonske številke - 090 93 30 82 (darovali boste 1,25 evra).

Sredstva se lahko nakažejo na trasakcijski račun, odprt pri Delavski hranilnici, d. d.
Številka računa: SI56 6100 0000 3512 232
Naslov: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, Ljubljana
Sklic: 00 07-245101
Koda namena: CHAR
Namen nakazila: ZA PETRINJO

Naslednji dan nov potres, pričakujejo jih še več

Pri Petrinji so se tla stresla tudi v četrtek nekaj po 12. uri in znova ob 18.20. Hrvaška seizmološka služba je sporočila, da je šlo v prvem primeru za sunek z magnitudo 3,8, epicenter pa je bil šest kilometrov od Petrinje, kar velja tudi za drugi primer, ko je imel sunek magnitudo 3,9. Hrvaški seizmologi so večkrat opozorili, da je v naslednjih mesecih na območju Siško-moslavške županije mogoče pričakovati vrsto potresov. Pričakujejo, da bodo nekateri tudi z magnitudo 4 in 5.

Evropsko-mediteranski seizmološki center je sporočil, da so območje manjši sunki stresli kar 57-krat.

Razdejano Petrinjo obiskala naša ekipa
Rdeči križ Slovenije nakazal 70.000 evrov

Rdeči križ Slovenije je nakazal 70.000 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih, ki so zahtevali življenja, razdružili družine in povzročili veliko gmotno škodo. Po potresih na Hrvaškem Rdeči križ Slovenije s kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, ki na terenu pomagajo prizadetim, dnevno izmenjuje informacije o potrebni pomoči.

Sredstva so prispevali posamezniki in podjetja iz vse Slovenije. Skupaj je Rdeči križ Slovenije za pomoč prizadetim v potresih na Hrvaškem prispeval 143.500 evrov. V trenutnih okoliščinah so za ukrepanje na terenu in tudi za poznejše odpravljanje posledic potresa najnujnejša denarna sredstva, ki jih namenjajo za izvajanje humanitarne pomoči. Ob tem so v hrvaškem Rdečem križu ljudi pozvali, naj sledijo preverjenim novicam v uradnih medijih in naj ne nasedajo lažnim novicam, ki se širijo prek družbenih omrežij in so s širjenjem razdora v družbi povzročile veliko škodo prizadetim v potresu, ki pomoč nujno potrebujejo.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO